6 Şubat depremlerinde kaybolan çocuklara ne oldu? Kaçırıldılar mı?

6 Şubat depremlerinin ardından kayıplara dair farklı rakamlar veriliyor. İçişleri Bakanlığı, üç ay sonra 86’sı çocuk olmak üzere 297 kayıp başvurusu yapıldığını açıkladı. Kasım 2024’te ise 75 kişinin kayıp olduğu, bunların 30’unun çocuk olduğu duyuruldu.

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, 38’i çocuk 140 kişilik bir kayıp listesine sahip olduklarını belirtiyor.

6 Şubat Deprem Kayıpları Platformu’na göre, resmi rakamlardaki farkın nedeni “gaiplik” kararı. Bu karar, uzun süre haber alınamayan kişilerin ölü kabul edilmesini sağlıyor. Kayıp yakınları, sevdiklerinin bu şekilde kayıtlardan silinmesine karşı çıkıyor.

Depremzede Nurşen Kısa’nın yeğeni Emir (sağda) felaketten beri kayıp

KAYIP ÇOCUKLAR KAÇIRILDI MI?

6 Şubat depremlerinden sonra bazı çocuklar sağ bulundu, ancak yanlarında velileri yoktu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş Ocak 2024’te, refakatçisiz çocuklar arasında kaybolanın olmadığını söyledi.

Göktaş, bu çocukların aileleriyle yeniden buluşturulduklarını, devlet korumasına alındıklarını ya da koruyucu aileye verildiklerini dile getirdi.

Afet Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi’nden Hatice Kapusuz ise Şubat 2024’te BBC Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, ilk günlerde güvenliği sağlayacak kolluk kuvvetlerinin ve refakatçisiz çocukların kaydını tutacak sosyal hizmet uzmanlarının yetersiz kaldığını savunmuştu.

Aileleri iki yıldır dört yaşındaki Emir Gültekin, beş yaşındaki Asel Kılıç ve iki yaşındaki Sercan Hasan Koşar’ı arıyor

“HER TÜRLÜ KÖTÜ SENARYOYA GEBE BİR ALAN”

Kapusuz, “Bu kaçakçılığa, her türlü kötü senaryoya gebe bir alan” demişti.

AİLELER KOMİSYON İSTEDİ AKP VE MHP REDDETTİ

Aileler, kayıplarının bulunması için TBMM’de araştırma komisyonu kurulmasını istiyor. Ancak bu talepler, iktidar partilerinin oylarıyla reddedildi.

Fotoğraf altı yazısı, Altı yaşındaki ikizler Duru ve İpek’i, 12 yaşındaki İrem Karaca’yı ve altı aylık Umay Kısaçam’ı arama çalışmaları sonuç vermedi

BBC Türkçe’den Berza Şimşek’in haberine göre; 2024’te AFAD bünyesinde bir komisyon kuruldu ve DNA eşleştirme çalışmaları başlatıldı. Kayıp yakınları, sürecin yavaş ilerlediğini ve kendilerine yeterli dönüş yapılmadığını söylüyor.

Fotoğraf altı yazısı, Rönesans Rezidans’ta yaşayan 48 kişi halen kayıp

Related Posts

İşte mağaranın girişi… Gaz maskesi olmadan nasıl soktunuz?

Pençe-Kilit Harekat bölgesinde yapılan arama-tarama çalışmaları sırasında metan gazından etkilenen 12 asker şehit oldu. Şehit haberlerinin ardından 19 askerin gaz maskesi kullanmadan mağaraya aynı anda girmesi ve gaz maskesi kullanılmaması, ‘ihmal’ sorularını beraberinde getirdi.

Eski AKP’li vekilden skandal paylaşım: Cumhuriyet’e ‘darbe’ dedi

‘Yeliz’ lakabıyla bilinen eski AKP vekili Ahmet Hamdi Çamlı, yaptığı paylaşımda Cumhuriyet’in ilanını ‘darbe’ olarak niteledi. Çamlı’nın Cumhuriyet’i hedef alan skandal paylaşımı büyük tepki çekti.

Tekerlekli sandalyeyle hayata tutundu

Konya’da 7 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle 30 yaşına kadar evden çıkamayan Selvinaz Başoda (50), tekerlekli sandalye sahibi olunca yeniden hayata tutundu. O döneme kadar sadece arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldığını ifade eden Başoda, “30 yaşıma kadar da evde hapis hayatı yaşadım. Yıllarca bir odada yaşadım” dedi.

DEM Parti toplanıyor

DEM Parti, son gelişmeleri MYK toplantısında değerlendirecek.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında 26 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine sabah saatlerinden itibaren düzenlediği saldırılarda 26 Filistinli yaşamını yitirdi.

CHP’de MYK toplandı

CHP’de Adana, Adıyaman ve Antalya belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Özgür Özel başkanlığında toplandı.