Lukaşenko, Belarus’ta Seçimi Kazandı

Belarus’ta Yedinci Dönem Devlet Başkanlığı Seçimlerini Lukaşenko Kazandı

Belarus’ta gerçekleştirilen Devlet Başkanlığı seçimlerinde mevcut Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko, yedinci dönem için kazandı. Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Igor Karpenko’nun açıklamasına göre seçmenlerin yüzde 86,82’si Lukaşenko’yu tercih etti.

Seçim sonuçlarına göre, Belarus Liberal Demokratik Partisi lideri Oleg Gaydukeviç yüzde 2,02, Komünist Partisi Merkez Komistesi Birinci Sekreteri Sergey Sirankov yüzde 3,21, eski milletvekili Anna Kanapatskaya yüzde 1,86 ve Cumhuriyetçi Adalet ve Emek Partisi lideri Aleksandr Hijnyak yüzde 1,74 oy aldı. Seçmenlerin yüzde 3,6’sı ise hiçbir adayı tercih etmedi.

6.9 milyon vatandaşın oy kullanma hakkına sahip olduğu seçimlere katılım oranı yüzde 85,7 olarak açıklandı. Devlet Başkanı Lukaşenko, seçim sonrasında protesto beklememesine rağmen halkın belirlediği rotadan sapmayacağını vurguladı.

Lukaşenko, Belarus’un gelişimi için Çin ile çalıştığını belirterek Avrupalı politikacıların seçimlerin meşruiyetini tanımadığına dair eleştirilere yanıt verdi. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve AB’nin dış politika şefi Kaja Kallas, seçim sonuçlarına sert tepki gösterdi.

1994’teki seçimlerle Belarus’un ilk devlet başkanı olan Lukaşenko, seçim zaferinin ardından Batılı şirketlerle işbirliklerini Çin ile devam ettirdiğini söyledi. Önceki seçimde Lukaşenko’nun rakibi Svetlana Tikhanovskaya’nın oylarının çalındığı iddiaları ülkede protesto gösterilerine sebep olmuştu.

Related Posts

Putin, barış için şartını açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, savaşın durması için Ukrayna’nın Donbas’ın bölgesinin tamamından çekilmesini, NATO’ya katılma talebinden vazgeçerek tarafsız kalmasını ve Batılı ülkelerden askeri birliklerini ülkeye almamasını talep etti.

Kars’ta operasyon: İranlı kuryenin makatından uyuşturucu çıktı

Kars’ta İran uyruklu uyuşturucu kuryesi, makatına sakladığı 7 parça uyuşturucu ile yakalandı. Kurye, emniyetteki işlemlerinin ardından sevk edildiği adliyede tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Japon fenomen Yoshi Enomoto ülkesine dönüyor: “7 yılım boşa gitti”

Yüksek lisans eğitimi için İstanbul’a gelen sosyal medya fenomeni Yoshi Enomoto, 7 yılın ardından oturum izni verilmediği için ülkesine geri dönüyor.

Kendi dikti, kendi söktü ‘işte hizmet’ dedi

AKP’li Konya Büyükşehir Belediyesi, kendi diktiği reklam panolarını kendi söktü. Gerekçesini şöyle sıraladı: “Şehir estetiğini bozan, trafik güvenliğini tehlikeye atan, standart dışı”

Fethiye’de orman yangınına müdahale devam ediyor

Muğla’nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangınına havadan ve karadan müdahale edilmeye devam ediliyor.

Lunaparkta acı olay: Oyun işletmecisi ölü bulundu

Olay, Atatürk Bulvarı üzerinde meydana geldi. Lunapark içerisinde oyun işletmeciliği yapan Yüksel Darı’nın (63) hareketsiz şekilde yattığını gören arkadaşları, durumu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis ve sağlık …