Adetliyken Kadir Gecesi’nde yapılacak ibadetler neler, hangi dualar okunur? Reglken dua okunur mu, nasıl ibadet edilir?

Kadir Gecesi ibadetlerini yerine getirecekler, okunacak dualar ve yapılabilecek ibadetler konusunda araştırmalarını sürdürüyor. Diğer taraftan da adetliyken nasıl ibadet edilir, dua okunur mu, zikir ve tesbih çekilir mi sorusunun yanıtı da araştırılıyor. Adetli iken hangi dualar okunur, tesbih ve zikirler çeklir? İşte konu hakkında bilgiler…

ADETLİYKEN KADİR GECESİ’NDE NASIL İBADET EDİLİR, DUA OKUNUR MU?

Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz. İbn Nüceym, el-Bahr, 1/209-211; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, 1/143-144; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/292-293; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/290).

REGLKEN KURAN OKUNUR MU?

Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur. Hz. Ali de “Resûlullah’ı Kur’ân okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 88 [229]; Nesâî, Tahâret, 171 [266]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [594]) demiştir. Farklı bir lafızla gelen rivâyete göre ise Hz. Ali’nin “Resûlullah cünüp olmadıkça bize Kur’ân okurdu.” (Tirmizî, Tahâret, 111 [146]) dediği rivâyet edilmiştir.

Bu genel yaklaşımın yanında söz konusu üç mezhep içinde bazı ayrıntılı ictihadlar da bulunmaktadır. Hanefî ve Şâfiîler, dua ve zikir kastıyla dua anlamı içeren âyetlerin cünüp, âdet ya da lohusalık hâlinde okunabileceğini; Şâfiîler dili oynatmadan ve telaffuz etmeden Mushaf’ın yüzüne bakarak kalben veya zihnen süzülebileceğini; Hanbelîler ise Kur’ân okuma kastı olmadan besmele, hamdele vb. zikirlerin okunabileceğini söylemişlerdir (Serahsî, el-Mebsût, 3/152; İbn Kudâme, el-Muğnî, 1/106; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/290).

Mâlikî mezhebinde ise farklı iki görüş bulunmaktadır (İbnü’l-Cellab, et-Tefrî‘, 1/39; Karâfî, ez-Zehîra, 1/379). Sonraki bazı Mâlikîler, bu iki görüşten âdet hâlindeki kadının eğitim öğretim amacıyla Mushaf’a dokunabileceği ve Kur’ân-ı Kerîm’i okuyabileceği ictihadını tercih etmişlerdir (Desûkî, Hâşiye, 1/174; Ezherî, Cevâhir, 1/32).

Günümüzde Kur’ân eğitim ve öğretiminin aksamadan devam edebilmesi için Mâlikî mezhebinin bu görüşüyle amel edilebilir. Bununla birlikte Kur’ân eğitim ve öğretiminin çok değişik yol ve yöntemleri olduğu için âdet ve lohusalık dönemlerindeki kadınların, okuyan kimselere kulak vererek ya da kayıttan dinleyerek kulak eğitimi almaları ve âyetleri kelime kelime bölerek tashih-i hurufa ağırlık vermeleri de uygulanabilecek bir başka yöntemdir. Bu yöntem, ihtilaftan kaçınmak açısından daha ihtiyatlı olabilir.

Related Posts

2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi? 2025 AYT sorusu cevabı

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı Türkiye’de 5 Aralık 1934 tarihinde verilmiştir. Bu tarihte yapılan anayasa ve seçim kanunu değişikliğiyle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış, ardından 1935 genel seçimlerinde 18 kadın milletvekili Meclis’e girmiştir. Türkiye, bu hakları birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara vermiştir.

Resmi Gazete kararları 19 Haziran 2025 | Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yayınlandı! Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler?

19 Haziran tarihli, 32931 Sayılı Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yer aldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yer aldı. Günlük yayınlanan Resmi Gazete’nin ilanlar sayfasında, kamu personel alımı ilanları ve üniversitelerin öğretim üyesi alım ilanları paylaşılıyor. Peki, 19 Haziran Resmi Gazete kararları neler? İşte, Resmi Gazete 19 Haziran 2025 kararları ve ayrıntılar.

Devlet daireleri ne zaman açılacak 2025? Resmi kurumlarda (okullar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte kamu kurumlarında mesai başlama tarihi!

Kurban Bayramı tatilinin son günlerine gelinirken, devlet dairelerinin açılış tarihi, kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı. Noter, belediye, kaymakamlık, hastane, eczane, vergi dairesi gibi devlet kurumlarında işlemleri olan vatandaşlar, kamuda bayram tatili ne zaman bitiyor? sorusuna yanıt aramaya başladı. Resmi tatillerde bir çok kamu, kurum ve kuruluşu kapalı olurken, özel sektörde ise genellikle Kurban Bayramı tatili daha kısa sürüyor. Bu sene alınan karar gereği Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmadı ve 4,5 gün oldu. Bayramın ardından, devlet daireleri yeniden vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Peki, devlet daireleri ve resmi kurumlar ne zaman açılacak? Resmi kurumlarda (okullar, bankalar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

KURBAN BAYRAMI’NDA OTOYOLLAR VE KÖPRÜLER ÜCRETSİZ Mİ 2025? Arefe Günü ve Bayramda köprüler bedava mı, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara ücretsiz mi, kaç gün ücretsiz? Resmi Gazete kararı belli oldu!

Köprü ve otoyolların bayramda ücretsiz olup olmadığı, Kurban Bayramı’na kısa süre kala gündeme gelirken, beklenen açıklama geldi. Arefe günü ile beraber Kurban Bayramı 4,5 gün olarak idrak edilecek. Bu sene 6 Haziran-9 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşecek olan Kurban Bayramı’nda Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu gibi yolları kullanacak olan sürücüler, bayramda köprüler bedava mı? sorusuna yanıt arıyor. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı yollar ve köprüler bayramda ücretsiz hizmet verecek. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait köprü ve otoyollar ücretsiz olmuştu. Peki, bu sene Kurban Bayramı’nda Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara ücretsiz mi? Hangi yollar ve köprüler ücretsiz, bayramda kaç gün köprüler bedava? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Açık görüş nedir, ne zaman başlayacak, kimler yararlanabilir? Son dakika Kurban Bayramı açık görüş kararı! 2025 Kurban Bayramı cezaevi açık görüş tarihleri ve saatleri

2025 Kurban Bayramı’nda cezaevlerinde açık görüş heyecanı başlıyor. Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutukluların aileleriyle buluşmasını sağlayacak açık görüş müjdesini verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hükümlü ve tutukluların ziyaret hakkı bulunan yakınlarıyla yapacakları görüşmelerin açık görüş olarak yapılmasına imkan sağlanacağını açıkladı. Peki, Cezaevi açık görüş nedir, kimler yararlanabilir? Kurban Bayramı açık görüş saatleri ve günleri açıklandı mı?