Diş eti kanamalarını rahatlatan mucize bir bitki…Eskiler zaten kullanıyordu
4 mins read

Diş eti kanamalarını rahatlatan mucize bir bitki…Eskiler zaten kullanıyordu

Enflamasyon, özellikle dişleri fırçalarken kanayabilen şişmiş, kırmızı ve iltihaplı diş etleri ile kendini gösterir. Diş eti iltihabı önlenebilir olmasına rağmen oldukça yaygındır. Aloe vera, çay ağacı veya adaçayının yanı sıra, muhtemelen ismini duymadığınız ve diş eti iltihabına çok iyi gelen bir bitki daha var.

Eskiler bu bitkiyi farklı isimlerle biliyorlardı. Kaz ayağı, merdiven, kaz sabunu veya ipek sığırkuyruğu. Adı ne olursa olsun, bu geleneksel bitkinin çeşitli sağlık sorunlarına iyi geldiği kanıtlanmıştır.

Kendi ve Kökü

Bitkisel ilaç mayıs-haziran ayları arasında toplanır. Daha sonra yavaş yavaş kurur. İyi kurutulmuş kazayağı otunun tadı acıdır. İyi saklarsanız, korunmuş aktif maddelerle birlikte evde birkaç yıl dayanır. Tedavi amaçlı kullanılması durumunda eylül ayından kasım ayına kadar toplanıp yavaş yavaş kurutularak toz haline getirilir. Kök genellikle gastronomide kullanılır .

Kazayağı Otu Nedir?

Latince ismi chenopodium olan ve yapraklarının kaz ayağına benzerliğiyle dikkat çeken kazayağı otu, dünya genelinde yaygın olarak tüketilen yabani otlu bir türdür. Ispanakgiller ailesine ait olan bitki, dünyanın ılıman bölgelerinde yetişmesiyle bilinir. Tek veya çok yıllık bir bitki olan kazayağı otunun anavatanı olarak Orta ve Kuzey Amerika’nın güneyi öne çıkar. Yaprakları ve tohumları yenilebilir formda olan bitki özellikle Hindistan’da gıda ürünü olarak piyasaya sürülür.

Türleri arasında çok fazla çeşitlilik olan kazayağı otu, bir yabani ot olarak kabul görür. Çeşitli mutfak kullanımları içeren Kuzey Hindistan gibi bölgelerde yaygın olarak yetiştirilen ve özellikle şişman tavuk veya beyaz kaz ayağı olarak bilinen bir kaz ayağı türü olarak kabul edilir. Yaprakları genellikle ıspanak gibi kullanılır, sık sık buharda pişirilir ve köri, çorba gibi ürünlere eklenir veya patates, soğan ya da dolmalarla birlikte servis edilir. Yaprakları ise geleneksel Afrika tıbbında kullanılacak şekilde tüketilir.

Kazayağı Otu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Yabani otsu bitki olan ve çok fazla çeşidi bulunan kazayağı otu, içerisindeki oleum chenopodili bileşeni aracılığıyla solucan ve tenyaları yok etme noktasında faydalıdır.

Antibakteriyel özellikler gösteren ve yüksek oranda C vitamini barındırması ile bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunan kazayağı otunun faydaları şunlardır:

Bağırsaktaki solucan ve tenyaları yok eder

Bağışıklık sistemini hastalıklara karşı korur

Mide sağlığını korumaya destek olur

Ülser tedavisine yardımcıdır

Cilt sağlığını destekler, oluşan tahriş ve yaralara iyi gelir

Saçtaki kepek sorunlarını çözmede etkilidir

Karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılabilir

Vücuda dinçlik verir

İdrar söktürücüdür

Boğaz ağrısı semptomlarını azaltır

Dalak büyümesinin önüne geçebilir.

Yüksek tansiyon tedavisinde destekleyici rol oynar

Kalp hastalıklarının tedavisine yardımcı olabilir

Bunların yanı sıra en öncelikli özelliği olarak içindeki vitamin ve mineraller sayesinde vücuda verdiği dinçlik ve enerjidir. Bağışıklık sistemini hastalık ve virüslerden koruyarak daha güçlü hissetmenizi sağlar. Ayrıca fiziksel faydalarıyla birlikte ruhsal olarak insanın kendisini iyi hissetmesi konusunda etkili olduğu söylenir.

İyileştirme etkileri

Bu nedenle ağrılı adet krampları, ishal veya küçük dış kanama durumlarında harikadır . Bunun nedeni aynı zamanda C vitamini ve mineraller açısından da zengin olmasıdır . Ayrıca doğal tıpta idrar söktürücü olarak da kullanılır. Boğaz ağrılarına iyi gelen şifalı çaylar da ondan hazırlanabilir.

Gargara yap

Gargara olarak bitki, ağız ülseri, diş ağrısı veya diş eti iltihabı durumunda da kullanılabilir. Kolayca yapabilirsiniz. Bir çay kaşığı kurutulmuş ısırgan otu üzerine 250 mililitre sıcak su dökün ve birkaç dakika demlenmesini bekleyin. Daha sonra günde birkaç kez gargara yapın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir