Bilim insanları bir kara deliğin şimdiye kadarki en keskin görüntüsünü elde etti

Şimdi, EHT İşbirliği, karadeliğin şimdiye kadarki en ayrıntılı görüntüsünü yayınladı. Ek bir teleskopun ve 2018’den gelen bağımsız verilerin yardımıyla oluşturulan aynı M87 kara deliği, bu süper kütleli nesnelerin arkasındaki çılgın fiziği daha iyi gösteriyor.

İlk görüntü 2017 yılında Şili ve Antarktika dahil olmak üzere sekiz yüksek irtifa teleskopu kullanılarak çekildi (verilerin işlenmesi uzun zaman alıyor). Karmaşık teknik, atom saatlerinin senkronizasyonunu, Dünya’nın dönüşünün kullanılmasını ve petabaytlarca RAW teleskop verisinin işlenmesini gerektiriyordu. Sonuç biraz bulanıktı, ancak merkezde kara delik ve yakındaki yıldızlardan solunan maddeden oluşan birikim diski ile beklenen “çörek”i açıkça gösteriyordu.

Bilim insanları bir kara deliğin şimdiye kadarki en keskin görüntüsünü elde etti

Ancak EHT işbirliği bir yıl sonra Grönland’da ek bir teleskop kullanarak başka bir görüntü yakaladı. EHT’ye göre bu, özellikle kuzey-güney yönünde görüntü doğruluğunu “önemli ölçüde” geliştirdi. Orijinal platformlardan biri olan Büyük Milimetre Teleskobu da ilk kez 50 metrelik yüzeyinin tamamını kullanarak hassasiyet kazandı. Ekipler ayrıca doğruluğu artıran yeni veri analizi tekniklerini de tanıttı.

Sonuçta, kara deliğin bir tarafta daha parlak görünmesine neden olan Doppler/Einstein etkilerini de açıkça gösteren daha keskin ve daha parlak bir görüntü ortaya çıkıyor. Bu parlak nokta aslında iki görüntünün yakalanması arasında sağa doğru kaymış.

EHT İşbirliği, 2024’ün ilk yarısı için belirlenen yeni gözlemlerle bilimi ilerletmeye devam edecek. O dönemde bilim insanları, bir kara deliğin kaotik hareketlerini gösterecek ilk “videosunu” oluşturmak için birden fazla görüntü yakalamayı umuyor. Daha önce olduğu gibi, nihai sonuca ulaşmak birkaç yılı (ve birçok bilim insanının katılımını) alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir