Ev sahibi olmak mucize oldu: Asgari ücretlinin 14 yıllık kaybı

Türkiye’de Konut ve Kira Fiyatları Şaşırtıcı Bir Şekilde Artıyor

Türkiye’de konut ve kira fiyatlarındaki hızlı yükseliş, barınma sorununu giderek derinleştiriyor. Son on yılda yaşanan değişim, asgari ücretle çalışanlar için ev kiralamayı mümkün kılsa da ev satın almayı hayal haline getiriyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre gelir-fiyat uçurumu gittikçe büyüyor.

Kiraların Dört Katına Çıktığı Ortaya Çıktı

TÜİK’in verilerine göre, 2010 yılında kiracıların ödediği ortalama gerçek kira 488 TL iken, bu rakam 2015’te 669 TL’ye, 2020’de ise 1.122 TL’ye yükseldi. Ayrıca, enflasyon hesaplamalarında kullanılan 2022 Nisan ayındaki 1.408 TL’lik kira bedeline göre, 2024 yılında kira bedeli 8.170 TL’ye kadar çıkabilir. Bu da yaklaşık olarak yüzde 480’lik bir artış anlamına geliyor.

Konut Fiyatları Uçtu

Kiraların artışıyla yarışan konut fiyatları da farkını ortaya koyuyor. TCMB’nin verilerine göre, 100 metrekarelik bir evin fiyatı 2010’da 106 bin TL iken, 2015’te 221 bin TL, 2020’de ise 397 bin TL’ye yükseldi. 2024 yılında ise aynı evin ortalama fiyatı 3 milyon 606 bin TL’ye kadar çıktı.

Kira ve Ev Fiyatları Arasındaki Makas Açılıyor

Ev fiyatlarının kira karşılığı hesaplandığında büyük bir değişim görülüyor. 2010 yılında bir ev, ortalama 218 kira bedeline denk gelirken, 2024’te bu sayı 441’e yükseldi. Yani ev satın alabilmek için gereken kira süresi neredeyse iki katına çıkmış durumda.

Asgari Ücretlilerin Kira ile İmtihanı

Ekonomim’den Şeyda Uyanık’ın haberine göre asgari ücretlinin kira ödeme gücünde hafif bir iyileşme gözlemleniyor. 2010 yılında asgari ücret, kira bedelinin 1,56 katına denk gelirken, 2024’te bu oran 2,08’e yükseldi. Ancak bu durum sadece kira için geçerli.

Ev Sahibi Olmak Zorlaşıyor

Ev sahibi olmak ise gün geçtikçe imkansıza yaklaşıyor. 2010 yılında asgari ücret, bir evin yüzde 0,72’sine denk gelirken, 2024’te bu oran yüzde 0,47’ye düştü. Yani asgari ücretli birinin bir ev alabilmesi için maaşını tamamen biriktirmesi ve hiç harcamaması gereken süre 213 ayı buluyor.

Barınabiliyor Ama Sahip Olamıyorlar

Asgari ücretlilerin kira ödemelerinde zorluk çekmedikleri ancak ev sahibi olmanın her geçen gün daha büyük bir lüks haline geldiği ortaya çıkıyor. Kiracı konumunda olan milyonlarca kişi için “ev alma hayali” artık sadece geride kalan bir anı olarak kalıyor.

Related Posts

Petrol devi en büyük rakibine mi satılıyor? Piyasada tüm dengeler değişir

Hollandalı petrol devi Shell, rakibi BP’yi satın alma planlarını değerlendirmek için danışmanlarıyla çalışmalara başladı. Ancak Shell, resmi bir teklif sunmadan önce hisse senedi ve petrol fiyatlarının daha da düşmesini bekliyor. Birkaç yıl öncesine kadar benzer büyüklükte olan iki şirketten Shell, 149 milyar poundluk piyasa değeriyle BP’nin neredeyse iki katına ulaşmış durumda.

OPEC+ ülkeleri petrolde yeni üretim artışına hazırlanıyor

OPEC+, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, düşen fiyatlara ve zayıf talep beklentilerine rağmen, Haziran ayında üretimi günde 411.000 varil artırarak, üst üste ikinci ay petrol üretim artışlarını hızlandırma konusunda anlaştı.

TEKNOFEST KKTC’ye rekor katılım

TEKNOFEST KKTC üçüncü gününde hız kesmeden devam ediyor.

Küresel piyasalarda Fed faiz kararı Türkiye’de enflasyon verileri bekleniyor

Küresel piyasalar, ABD ile Çin’in tarifelerde müzakere edebilecekleri beklentisi, makroekonomik veriler ve Amerikalı şirketlerin açıkladığı bilançoların öne çıktığı haftada pozitif seyrederken gözler, gelecek hafta ABD Merkez Bankasının (Fed) açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Yurtiçinde ise enflasyon verileri bekleniyor.

Çin’den uyuşturucu kimyasallar için ABD’ye taviz sinyali: Ticaret savaşı yumuşayabilir

ABD ile Çin arasında tırmanan ticaret gerilimini azaltmak isteyen Pekin yönetiminin, fentanil ve öncü kimyasalların ihracatını denetleme sözüyle Washington’la müzakereye kapı araladığı ileri sürüldü. Çinli Bakan Vang’ın, ABD’li yetkililerle görüşmek üzere harekete geçtiği bildirildi.

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir