Reel Kesim Güven Endeksi düştü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Nisan Ayı İktisadi Yönelim ve Reel Kesim Güven Endeksi Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), nisan ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni açıkladı.

İktisadi Yönelim Anketi sonuçları, 1736 imalat sanayisinde faaliyet gösteren iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılarak toplulaştırılmasıyla değerlendirildi.

Reel Kesim Güven Endeksi nisanda bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 103,2 seviyesine düştü. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise 2,4 puan azalarak 100,8 oldu.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, mevcut mamul mal stoku, mevcut toplam sipariş miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkilerken, genel gidişat, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı ve gelecek 3 aydaki ihracat sipariş miktarına ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Son 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin artış bildirenler lehine döndüğü, iç piyasa sipariş miktarında azalış bildirenler lehine olan seyrin ise bir önceki aya göre güçlendiği gözlendi.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı. Mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu bildirenler lehine olan seyrin, mevsim normallerinin altında olduğunu bildirenler lehine döndüğü görüldü.

Gelecek 3 aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflarken, ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyir ise güçlendi.

Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin artış yönlü beklentiler bir önceki aya göre güçlenirken, gelecek 3 aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentiler ise zayıfladı.

ÜFE BEKLENTİSİ YÜZDE 38,9’A YÜKSELDİ

Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyir güçlenirken, son 3 ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir ise zayıfladı. Gelecek 3 aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentiler güçlendi.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 38,9 seviyesinde gerçekleşti.

Ankete katılan işyerlerinin yüzde 54’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 14,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtti. Bunu sırasıyla, mali imkansızlıklar, işgücü yetersizliği, hammadde-ekipman yetersizliği ve diğer faktörler izledi.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olduğunu belirtenler lehine olan seyir güçlendi.

Related Posts

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının gümrük tarifelerindeki belirsizliklerin etkisiyle nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 artarak Mart 2023’ten beri en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Gıda enflasyonu nisanda da tırmandı: Yıllık artış yüzde 30’u aştı

TEPAV’ın Gıda Fiyat Endeksi’ne göre nisan ayında gıda fiyatları yüzde 2,68 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 30’u aşarken, TÜRK-İŞ ve İTO verileri de sofralardaki yükün katlandığını ortaya koydu. En çok pahalanan ürünler arasında karnabahar, limon ve roka yer aldı.

Evdeki bu cihazlar kapalı olsa da cebinizden yiyor: Onların hayalet tüketimi faturaları şişiriyor

Evlerimizde kullandığımız birçok elektronik cihaz, kapalı gibi görünse bile elektrik tüketmeye devam ediyor. Bu durum, “hayalet tüketim” olarak adlandırılıyor ve fark edilmeden elektrik faturalarını yükseltiyor.

ABD’nin petrol stokları azalıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ticari ham petrol stokları geçen haftaya göre yaklaşık 2 milyon 700 bin varil azaldı.

Dünyanın en yüksek faizi dahi yabancıyı cezbetmiyor

Prof. Dr. Hakkı Öztürk, rekor faiz seviyesine rağmen Türkiye’nin yabancı yatırımcıyı cezbedemediğini söyledi. Ekonomistler ve yatırım stratejistleri gösterge tahvillerde 5 yıl vadede yüzde 40, 10 yıl vadede yüzde 35 seviyelerinde bile alıcı olmadığına dikkat çekiyor.

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir