Avrupa borsalarında belirsizlik rüzgarı: Trump’ın söylemleri ve tarifeler etkili

Avrupa Borsalarında Değişken Bir Seyir Görülüyor

Avrupa borsaları, tarifelerin ekonomi üzerindeki etkilerine dair belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın değişken açıklamalarının etkisiyle karmaşık bir seyir izliyor.

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi, 515,18 puandan %0,3 düşüşle işlem görürken, Almanya’da DAX 40 endeksi 21.878 puandan %0,3 azalış kaydetti. İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise 8.404,5 puandan %0,2 kazanç elde etti.

İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi %0,5 artışla 36.630 puan, İspanya’da IBEX 35 endeksi %0,5 yükselişle 13.228 puan ve Fransa’da CAC 40 endeksi %0,6 gerilemeyle 7.439,86 puan seviyelerinde seyrediyor.

Tarifelere yönelik belirsizlikler ve ABD Başkanı Donald Trump’ın değişken açıklamalarının küresel piyasalarda karmaşık bir seyire yol açtığı göz önüne alınarak, Avrupa borsalarının da benzer bir tablo sergilediği görülüyor.

Ekonomik verilerin yanında Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili haberlerin de yatırımcıların dikkatini çektiği belirtiliyor.

İngiltere’den yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’yı temsilen Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ve Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un da yer aldığı bir toplantının gerçekleştiği bildirildi.

Toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Ukrayna temsilcilerinin, Başkan Trump’ın barış çağrılarına destek verdikleri belirtildi.

Euro Bölgesi’nin şubat ayına ilişkin ihracatının bir önceki yıla göre %7 artarak 225,4 milyar avroya ulaştığı ifade edilirken, ithalatın da %7,2 artışla 202,4 milyar avroya yükseldiği kaydedildi. Bölge, söz konusu ayda 23 milyar avroluk dış ticaret fazlası verdi.

Imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin açıklanmasına göre, Avrupa genelinde imalat sanayi aktiviteleri zayıf seyrini sürdürdü. Almanya ve Avro Bölgesi’nde imalat sanayi PMI endekslerinin düşük seyretmeye devam ettiği belirtildi.

Analistler, devam eden zayıf imalat sanayi aktivitelerinin resesyon endişelerini artırdığını ve ABD’nin uyguladığı tarifelerin Avrupa ekonomisindeki riskleri yükselttiğini vurguladı.

Gün içerisinde Almanya’da Ifo iş dünyası güven endeksi ile ABD’de dayanıklı mal siparişleri, haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve mevcut konut satışları gibi verilerin takip edileceği belirtildi.

Related Posts

Küresel gıda fiyatları son 2 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının gümrük tarifelerindeki belirsizliklerin etkisiyle nisanda bir önceki aya göre yüzde 1 artarak Mart 2023’ten beri en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.

Gıda enflasyonu nisanda da tırmandı: Yıllık artış yüzde 30’u aştı

TEPAV’ın Gıda Fiyat Endeksi’ne göre nisan ayında gıda fiyatları yüzde 2,68 arttı. Yıllık bazda enflasyon yüzde 30’u aşarken, TÜRK-İŞ ve İTO verileri de sofralardaki yükün katlandığını ortaya koydu. En çok pahalanan ürünler arasında karnabahar, limon ve roka yer aldı.

Evdeki bu cihazlar kapalı olsa da cebinizden yiyor: Onların hayalet tüketimi faturaları şişiriyor

Evlerimizde kullandığımız birçok elektronik cihaz, kapalı gibi görünse bile elektrik tüketmeye devam ediyor. Bu durum, “hayalet tüketim” olarak adlandırılıyor ve fark edilmeden elektrik faturalarını yükseltiyor.

ABD’nin petrol stokları azalıyor

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ticari ham petrol stokları geçen haftaya göre yaklaşık 2 milyon 700 bin varil azaldı.

Dünyanın en yüksek faizi dahi yabancıyı cezbetmiyor

Prof. Dr. Hakkı Öztürk, rekor faiz seviyesine rağmen Türkiye’nin yabancı yatırımcıyı cezbedemediğini söyledi. Ekonomistler ve yatırım stratejistleri gösterge tahvillerde 5 yıl vadede yüzde 40, 10 yıl vadede yüzde 35 seviyelerinde bile alıcı olmadığına dikkat çekiyor.

Volkswagen Grubu’nun 2024’ün ilk çeyreğinde karı geriledi

Alman otomotiv üreticisi Volkswagen Grubu’nun faaliyet karı Çin’de zayıflayan talep, Avrupa’daki fabrikalarda artan maliyetler ve kapasite fazlalığı ile ilk çeyrekte yıllık yüzde 37 düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir