Vatandaş 2024 yılında en çok neye para harcadı?

TÜİK, 2024 Hanehalkı Tüketim Harcaması Raporunu Açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Hanehalkı Tüketim Harcaması raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporun sonuçlarına göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalarda önemli değişiklikler gözlendi.

2024 yılı Hanehalkı Bütçe Araştırması sonuçlarına göre, hanehalklarının tüketim harcamalarında en yüksek pay yüzde 26,0 ile konut ve kira harcamalarına ait. Ulaştırma harcamaları yüzde 21,6 ile ikinci sırada yer alırken, gıda ve alkolsüz içecekler harcamaları yüzde 18,1’lik payla üçüncü sırayı aldı.

Diğer yandan, toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama kalemleri ise sırasıyla sigorta ve finansal hizmetler (%0,7), eğitim hizmetleri (%1,6) ve eğlence, spor, kültür ve sağlık harcamaları (%2,3) oldu.

Zenginler Ulaşıma Öncelik Veriyor

Gelire göre sıralı yüzde 20’lik gruplar incelendiğinde, en yüksek gelir grubundaki hanehalklarının ulaştırma harcamalarına yüzde 26,6, konut ve kira harcamalarına yüzde 22,1 ve gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına yüzde 12,8 pay ayırdığı belirlendi.

En düşük gelir grubundaki hanehalkları ise konut ve kira harcamalarına yüzde 33,2, gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına yüzde 30,4 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 10,1 oranında pay ayırmayı tercih etti.

Harcama Kalıpları Değişiyor

Maaş, ücret ve yevmiye geliri gibi temel gelir kaynaklarına sahip hanehalklarının harcama tercihleri ile müteşebbis gelirlere sahip hanehalklarının harcama kalıpları arasında farklılıklar görüldü. Temel gelir kaynaklarına sahip hanehalkları konut ve kira harcamalarına yüzde 24,0, gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına yüzde 16,4 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 23,0 pay ayırırken; müteşebbis gelirlere sahip hanehalkları konut ve kira harcamalarına yüzde 21,6, gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına yüzde 18,4 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 26,4 oranında pay ayırdı.

Tek Kişilik Hanehalkları ve Hanehalkı Büyüklüğüne Göre Harcama Dağılımı

2024 yılında tek kişilik hanehalkları, konut ve kira harcamalarına yüzde 35,2, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına yüzde 15,1 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 14,4 oranında pay ayırdı. Diğer yandan, altı veya daha fazla kişiden oluşan hanehalkları ise gıda ve alkolsüz içecekler harcamalarına yüzde 24,7, konut ve kira harcamalarına yüzde 22,4 ve ulaştırma harcamalarına yüzde 20,4 pay ayırdı.

Gelir Düzeyi ve İsraf Arasındaki İlişki

Gelir seviyesinin artması ile gıda ürünlerinin israf edilme oranının da arttığı görüldü. En fazla israf edilen gıda grupları incelendiğinde, taze meyve ve sebzeler yüzde 40,1’lik paylarıyla listenin başında yer alırken, bunu ekmek (%32,0) ve süt ile süt ürünleri (%14,3) izledi.

Related Posts

HSBC açıkladı: Dört dev Türk şirketi risk altında

HSBC Endeks Strateji Ekibi, MSCI’nin Ağustos 2025 endeks değişikliklerine ilişkin analizine göre, Türkiye’den dört hisse senedi endeksten çıkarılma riski taşıyor.

Faiz düştü; borsa yatırımcısının yüzü güldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan düşürerek yüzde 43’e çekti. Borsa yatırımcısının beklediği etki de gelmiş oldu. Borsa İstanbul’da BIST …

Bankalar zam yarışına girdi! Büyük artış oldu

Bankalardan üst üste zam yapma kararı gelmeye devam ediyor. Garanti BBVA, QNB Türkiye ve Akbank’tan sonra Türk Ekonomi Bankası (TEB) da zam yapma kararı aldı.

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

Spot piyasada elektrik fiyatları (22 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yaklaşık yüzde 2,6 artarak 2 milyar 377 milyon 159 bin 265 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 00 …

Kola ve gazlı içeceklerin fiyat listesi yine zamlandı

TBYD Başkanı Erol Dündar, alkollü içki ve sigaralar sonrasında gazlı içeceklerin fiyatına da zam geldiğini söyledi. Zamla beraber 1 litrelik gazlı içeceğin fiyatı 50 liraya, 1,5 litrelik gazlı içeceğin fiyatı ise 55 liraya yükseldi. Yeni fiyat tarifesi 5 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.