1 yılda 700 bin ton ürettiler: Toprağa ekmeyince 12 ay sattılar

Çilek Üretiminde Altın Tohumlar Projesiyle Katma Değer Hedefleniyor

İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB), katma değeri yüksek tarımsal ürünlerin yaygınlaştırılması amacıyla başlattığı “Altın Tohumlar” projesi kapsamında çilek üretimini ele alıyor.

Uzmanların katıldığı toplantıda, çilek üretiminde teknolojik gelişmeler ve endüstrileşmenin öneminin vurgulanarak katma değer ve ihracat potansiyeline dikkat çekildi.

1 Yılda 700 Bin Ton Üretim

İSTİB Meclis Başkanı Ahmet Bülent Kasap, ülkemizin çilek üretiminde kendi kendine yeterli hale geldiğini belirterek, 2000 yılında 130 bin ton çilek üretiminden bugün 700 bin tona ulaşıldığını ifade etti. Ancak, bu büyük üretimin ihracata dönüştürülemediğini ve üretimde hala kalite standartlarına uygunluk sorunları yaşandığını dile getirdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Gündüz ise Türkiye’de çilek üretiminin en büyük sorunlarından birinin yanlış fide seçimi olduğuna dikkat çekerek, kaliteli fidanın azaldığını ve doğru fidan kullanımının maliyetleri düşürebileceğini vurguladı.

Çilekte Katma Değerin Artırılması Şart

Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yüksek Ziraat Mühendisi Fatih Erbaş, çilek üretiminde sadece sofralık üretimle yetinilmemesi gerektiğini belirterek, çileğin sanayileştirilerek katma değerinin artırılabileceğini söyledi. Örneğin, dünya genelinde çileğin farklı şekillerde işlenerek katma değerinin yükseltildiğini dile getirdi.

Modern Yöntemler ve Verimlilik

Çilek üreticisi Sabri Bozkurt, girdi maliyetlerinin artması nedeniyle açık alanda değil örtü altı üretimine yönelmeye başladıklarını belirtti. Birim alandan daha fazla verim almanın işletme maliyetlerini azaltabileceğini vurgulayan Bozkurt, modern tarım tekniklerini kullanmanın karlılığı artırabileceğini ifade etti.

İhracatçılardan Çilek Çeşitliliğine Dikkat Çağrısı

Çilek ihracatçısı Dr. Murat Bayizit, ihracat hedefli üretimde çeşitliliği artırmanın önemine değinerek, küçük aile işletmeleri modelinin sürdürülebilir olmadığını belirtti. Alıcıların taleplerine uygun üretim yapmanın pazar rekabetinde önemli olduğunu vurgulayarak, çilek çeşitlerinin artırılması gerektiğini ve ambalaj, soğuk zincir gibi konularda iyileştirmeler yapılmasının ihracatı artırabileceğini dile getirdi.

Related Posts

Teşvik sistemi yat imalatını ne kadar destekliyor?

Mevzuat bir yandan sektörün kıymetini bilir ve özel uygulamalar tanımlarken; diğer yandan sektör için en kritik destek unsurundan yararlanılmasını büyük ölçüde engellemektedir

Türk lirası mayısta değer kaybetti

Merkez Bankası verilerine göre, Türk lirasının reel değeri mayıs ayında TÜFE bazında 1,19 puan düşerek 69,97’ye indi. Bu, TL’nin yabancı paralar karşısında alım gücünün azaldığını gösteriyor.

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Ankara’da ulaşımda aktarma ücreti kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), EGO Genel Müdürlüğüne bağlı metro istasyonları ile otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını bildirdi.