Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu”nda Konuştu

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Bölgemizde son dönemde yaşanan gerilimler, Hürmüz Boğazı’nda, hava sahalarında ortaya çıkan belirsizlikler, yeni ve güvenli ulaştırma güzergahlarının ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha hatırlattı” dedi. İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen ‘Küresel Ulaştırma Koridorları Forumu’nun açılışında konuşan Erdoğan, küresel ticaretin yönünün yeniden şekillendiği kritik bir dönemde tarihi bir organizasyona ev sahipliği yapıldığını ve 70 ülkeden temsilciyi Türkiye’de misafir ettiklerini vurguladı.

Erdoğan, “İnşallah forum kapsamında sınır ötesi işbirliği imkanları, dijitalleşme adımları, altyapı yatırımları ve transit taşınma süreçlerinin uyumlaştırılması gibi pek çok konuyu görüşme fırsatı bulacaksınız. Şu anda yalnızca 4 saatlik uçuş mesafesiyle 67 ülkeye ve yaklaşık 1.5 milyar insana doğrudan erişim sağlayan bir ülkenin misafirisiniz. Ekonomik bakımdan toplam 51 trilyon doları aşan gayrisafi yurtiçi hasılaya sahip bir coğrafyanın tam merkezinde yer alıyorsunuz” diye konuştu.

Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına yaklaşık 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını dile getirerek, “Bu yatırımların üretime etkisi ise 1 trilyon 65 milyar dolara tekabül ediyor. Ulaştırma yatırımları adeta ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.

İki dev proje

Erdoğan, ülke ve komşuları, bölgeleri birbirine bağlayacak barış ve işbirliği yolları, koridorları, rotaları tesis ettiklerini kaydetti. Bu noktada iki büyük projenin stratejik anlam kazandığını gördüklerini belirten Erdoğan, “Bunlardan ilki Orta Koridor. Çin’den Avrupa’ya kadar uzanan ve 21 ülkeyi demir yolu ağıyla birbirine bağlayan Orta Koridor, deniz yoluna kıyasla 2 kat daha hızlı, hava yoluna göre ise yaklaşık 4 kat daha ekonomik taşıma imkanı sunuyor. Adeta tarihi İpek Yolu’nu yeniden hizmete alıyoruz. Orta Koridor’un bel kemiğini teşkil eden Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nı da faaliyete geçirdik. Bu muazzam projenin daha da geliştirilmesini, gerek ikili, gerek Türk Devletleri Teşkilatı gibi platformlarda ele almaya devam ediyoruz. Tüm bu girişimlerimizin yanı sıra Orta Koridor’u Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuşak ve yol girişimiyle uyumlaştırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu güzergahın Avrupa ve Asya’yı güvenli bir şekilde birbirine bağlayacağını dile getirerek, “Orta Koridor için yapımına devam ettiğimiz ve planladığımız projelerimizi hayata geçirdiğimizde toplam 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve yıllık ortalama 144 bin kişiye istihdam sağlayacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu. Bir başka önem verdikleri projenin de “Kalkınma Yolu” olduğunu aktaran Erdoğan, “Kalkınma Yolu’nun 10 yıllık projeksiyonla üretime etkisi 50 milyar doları aşacak. İstihdama etkisinin ise yıllık ortalama 63 bin kişiyi bulması hesaplanıyor” dedi.

‘Engellemelerle mücadele ettik’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet olarak bu yatırımları yaparken muhalefetin ve marjinal örgütlerin engelleme çabalarıyla da mücadele ettiklerini dile getirdi. Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü sabote etmek için sokak olayları dahil her yolun denendiğini söyleyerek, “İstanbul Havalimanı’yla ilgili akla ziyan bir sürü iftira attılar. Gün oldu, ‘Yol mu yiyeceğiz?’ dediler, gün oldu ‘Bunlar külliyen israf’ dediler. Gün oldu, projeleri durdurmak için mahkeme kapılarında nöbet tuttular” diye konuştu. Erdoğan bu engellemeler için, “Hizmetlerimizi dinamitlemeye çalıştılar. Aslında ne iş yaptılar ne hizmet ürettiler ne de bizim iş yapmamızı, hizmet üretmemizi, vatandaşımızı hak ettiği eserlerle buluşturmamızı istediler. İdeolojik konfor alanlarının dışına çıkmaya hiçbir zaman yanaşmadılar ama biz bunlara aldırmadık. Muhalefetin takoz siyasetine hiçbir zaman teslim olmadık. Hemen hepsi kıvanç kaynağımız pek çok eseri, yatırımı, vizyon projesini hamdolsun ülkemizin kazanç hanesine başarıyla yazdırdık” dedi.

Dünya Bankası’ndan finansman

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün “Doğu Türkiye Orta Koridor Demiryolu Geliştirme Projesi Ulaştırma Genel İhale İlanı” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, projenin maliyetinde kullanılmak üzere Dünya Bankası’ndan 660 bin dolar finansman sağlandı. Proje, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve İslam Kalkınma Bankasınca eş finanse edilecek.

Küresel ticaretin vazgeçilmez merkezi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Ülkemiz, sadece fiziki yolları birleştiren bir ülke değil, aynı zamanda güveni ve sürdürülebilirliği inşa eden bir ortaktır” derken, şunları söyledi:

“Türkiye, altyapı yatırımları, kriz çözme kabiliyeti, diplomasideki yapıcı duruşu ve güven inşa eden yaklaşımıyla ‘jeostratejik bir güven adası’ haline gelmiştir. Bu güven adası, çatışmaların ortasında barış yanlısı, istikrarlı ve güvenli bir ülke olarak Türkiye’nin küresel rolünü pekiştirmektedir. Cumhurbaşkanımızın Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumu, tahıl koridorunun tesisi, yine İran-İsrail çatışmasının bitirilmesi noktasındaki diplomasisi Türkiye’nin küresel bir ‘güven aktörü’ olduğunu dünyaya kanıtlamıştır. Artık sadece Türkiye’nin jeopolitik konumundan değil, ‘jeostratejik güven adası’ özelliğinden de söz ediyoruz.”

Related Posts

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Ankara’da ulaşımda aktarma ücreti kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), EGO Genel Müdürlüğüne bağlı metro istasyonları ile otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını bildirdi.

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …

Bodrum’da dilenci ve seyyar satıcılara 478 bin TL ceza

Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılında dilenci, seyyar satıcı ve hurdacılara yönelik yaptığı 162 denetim sonucunda toplam 478 bin 386 TL tutarında cezai işlem uyguladı. Zabıta ekipleri, özellikle tatil sezonunda yoğunluk yaşanan …

İşsizlik de istihdam da azaldı: Macaristan’da ekonomik paradoks

Macaristan ekonomisinden gelen son verilere göre, ülkenin işsizlik oranı mart-mayıs 2025 döneminde %4,3 olarak kaydedildi. Bu oran, geçen yılın aynı dönemindeki %4,4 seviyesine göre küçük bir iyileşme gösteriyor. Ulusal İstatistik Ofisi tarafından …

Antalya’da ‘Euro’ üzerinden mesai saatli tuvalet ücreti

Daha önce şezlong fiyatıyla gündeme gelen Antalya Kaleiçi Yat Limanı’nda bu defa tuvalet ücreti gündeme geldi. Plajın hemen yanındaki tuvaletlerde kullanım ücreti 1 Euro olarak belirlenirken, Türk vatandaşları 30 TL, yabancı turistler ise 1 Euro ödeme yapıyor. Tuvalete mesai ücretleri ise 08.00-22.00 olarak belirlendi.