Bursa’da sağlık çalışanları iş bıraktı

Bursa Sağlık Çalışanları, İş Bıraktı

Bursa Tabip Odası (BTO), Genel Sağlık İş Sendikası Bursa Şubesi, HEKİM SEN Bursa Şubesi, Hekimler Birliği Sendikası Bursa Şubesi, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Bursa Şubesi (SES), Bursa Aile Hekimleri Derneği (BURSAHED) ile Birlik ve Dayanışma Sendikası’nın çağrısıyla Bursa İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen sağlık çalışanları basın açıklaması gerçekleştirdi.

Bursa Aile Hekimleri Derneği Bursa Şube Başkanı Dr. Zeynep Özsevimli’nin okuduğu ortak açıklamada, hekimlerin yazdığı reçetelerin baskı altında olduğuna dikkat çekildi. Dr. Özsevimli, “Antibiyotik, ağrı kesici ve mide ilaçları yazmamız kısıtlanmaktadır. Hastaların tıbbi durumu, ihtiyacı neyi gerektiriyorsa bizler o ilacı yazmakla yükümlüyüz. Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz! Yönetmelikle, Sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun? Yine soruyoruz: Hastasının sağlığını korudu diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar?” şeklinde konuştu.

“Ey Sağlık Bakanlığı, 2025 bütçesinde de kaynakların yüzde 50’den fazlasını hastaneler ayırdığınızı gördük” diyerek eleştirilerini sürdüren Dr. Özsevimli, “Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz. Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. Basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Sevk zincirinin gerektirdiği koşulları sağlamadan, gizli bir sevk sistemine zorluyorsunuz. Aile hekimliğini amacı dışındaki iş yükü ile işlemez hale getirmişken hastaların hastaneye başvurmasını nasıl ve niçin engellememizi bekliyorsunuz?” diye sordu.

Dr. Zeynep Özsevimli, yönetmelikle bir yandan 3 bin 500 nüfusa hizmet verilmesinin, çok sayıda poliklinik yapılması istenirken aynı zamanda kronik hastalıkları HYP sistemine girmemiz beklendiğini ifade eden, “Aile hekimleri zaten yıllardır bu hastalıkların takip ve tedavisini ulusal ve uluslararası rehberlere uygun olarak yapmaktadır. Sağlık Bakanlığının ülkemiz için gelecekte önemli bir sağlık sorunu ve yükü olacak bu hastalıkların takibini sadece bir yazılım sistemine 2-3 dk lık veri girişi olarak görmesi, toplum sağlığı için endişe vericidir. Soruyoruz; Hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastaya faydası olmayacak bu işlemi Bakanlık bizden neden istemektedir? Bakanlık bu verileri bilimsel makale yapıp birilerini doçent profesör yapmanın peşinde midir? Açıkça söylüyoruz; Hekimler veri toplama memuru değildir. Hastaların tıbbi takibini zaten yapıyoruz, gerekli tedavileri planlıyor, önerilerde bulunuyoruz. Hastalara faydası olmayacak veri girişlerini yapmamız için bizi zorlayamazsınız. Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır. Eziyete dönüşen Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği derhal geri çekilmelidir” dedi.

Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala da, sağlıkta çürüme ve çöküş olduğunu öne sürdü. Prof. Dr. Pala, sorunun kaynaklar olmadığını, kaynakların dağıtımındaki adaletsiz tercihler yer aldığını vurguladı.

Bursa Tabip Odası Başkanı Kadir Binbaş, “Vergide, sağlıkta her şeyde adalet istiyoruz. Adalet yoksa ekmek yoktur. Haklıyız, kazanacağız” dedi.

Related Posts

RTÜK boş durmuyor… Özgür Özel’in miting yayınına da ceza!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), TELE 1’e Saraçhane mitingini canlı verdiği esnada, yayınladığı alt yazılar nedeniyle yüzde 3 idari para cezası verdi.

Merz, Trump’la anlaşma yapmak için sabırsızlanıyor

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Avrupa Birliği’nin ABD ile yaşadığı ticaret gerilimini sona erdirmesi çağrısında bulundu. Otomotiv ve çelik gibi hayati sektörlerin yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalabileceğini belirten Merz, Avrupa’nın kendi savunma kapasitesini de artırması gerektiğini söyledi.

MSB: Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemekte

Milli Savunma Bakanlığı Kaynakları, AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde hedef alınan Türkiye ve Libya arasındaki Deniz Yetki Alanları Muhtırası’na ilişkin, “Yunanistan ve GKRY’nin tek taraflı siyasi yönlendirmeleri sonucunda Mutabakat Muhtıramızın ‘hukuksuz’ olarak nitelendirilmesi tarafımızca kabul edilmemektedir” dedi.

Özgür Özel’in düşünceli o anları defalarca paylaşılmıştı: Gerçek bakın ne çıktı

İBB ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonların ardından sosyal medyada sıkça paylaşılan Özgür Özel’in videosunun aslında bir yıl önce, Edirne’deki Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde çekildiği ortaya çıktı.

Kabotaj Bayramı etkinliklerinde kaza: Yaralılar var

Sakarya’nın Karasu ilçesinde Kabotaj Bayramı etkinlikleri sırasında cankurtaran jet skisi, fiber tekneye çarptı. Kazada 2 kişi yaralandı, o anlar canlı yayına yansıdı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, UAEA ile işbirliğini askıya aldı

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ülkesinin Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan kararnameyi imzaladı.