500 Bin Göçmenin Statüsü Tehlikede: ABD Federal Mahkemesinden Karar
ABD Federal Mahkemesi, Haiti, Küba, Nikaragua ve Venezuela’dan gelen 500 binden fazla göçmenin geçici yasal statüsünün iptal edilebileceği yönünde karar verdi. Bu karar, Trump yönetiminin düzensiz göçmenlerle ilgili politikasına yeni kapılar açabilir.
Geçici Yasal Statü Tehlikede
Mahkeme, eski ABD Başkanı Joe Biden yönetimi döneminde Küba, Haiti, Nikaragua ve Venezuela’dan gelen 500 binden fazla göçmene verilen geçici yasal statünün Trump yönetimi tarafından iptal edilebileceğine hükmetti. Bu durum, söz konusu göçmenlerin geleceği için belirsizlik oluşturabilir.
Trump’ın Zaferi
ABD Başkanı Donald Trump, kararı “Amerika için bir zafer” olarak değerlendirdi. Gerekçeleri ise henüz belirtilmedi ancak kararın etkileri büyük olabilir.
2022 yılından itibaren yürürlükte olan geçici yasal statü, söz konusu ülkelerden ABD’ye gelerek hayatlarını burada sürdüren 532 bin kişiye geçici olarak ikamet ve çalışma imkanı tanıyordu.