Abhazya’da cumhurbaşkanı seçimi: ‘Türkiye, bir kez daha müdahale ediyor’

Abhazya, Aslan Bjaniya’nın istifası sonrası bugün yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor. Türkiye’de ikamet eden Abhazların seçimlerde oy kullanmaları için Sakarya’da sandık kuruldu. Ancak, Abhazya’yı bir devlet olarak tanımayan Türkiye’nin ‘siyasi baskıyla’ Sakarya’daki oy verme merkezini kapattığı belirtildi.

bianet’ten Hikmet Adal’ın haberine göre, öncesinde de Abhaz Dernekleri Federasyonu’nun (AbhazFed) ve Abhaz derneklerinin faaliyetlerini engelledi. Abhazya’dan gelen üç kişilik heyetin seçime girecek adayları Abhaz diasporasına tanıttığı etkinliklere yasak koydu. 11 Şubat’ta Sakarya Emniyet Müdürlüğü, federasyon ve dernek yetkililerini arayarak İçişleri Bakanlığı’nın yazılı talimatı nedeniyle etkinliğe izin vermeyeceklerini sözlü olarak bildirdi. Bunun üzerine AbhazFed, yasağın yasal dayanağını belirten resmi belge talep etti.

Seçimlerinin hangi yasayı ihlal ettiğini sordu. Tüzüklerine atıf yaparak AbhazFed’in amaçlarından birinin Türkiye’de ikamet eden Abhaz vatandaşlarının Abhazya’nın başkanlık ve parlamento seçimlerine katılımını kolaylaştırmak olduğunu belirtti. Planlanan seçim faaliyetlerinin yasal olarak tanınan hedefleriyle tamamen uyumlu olduğunu savundu. Bakanlık buna karşılık AbhazFed’e yalnızca şu ifadeleri içeren kısa bir yanıt verdi: “Verilen karar, Dışişleri Bakanlığı’nın ülkemizin bölge ülkeleriyle stratejik ortaklıkları ve diplomatik ilişkilerine ilişkin değerlendirmesi doğrultusunda düzenlenmiştir.”

‘ABHAZYALILARIN ABHAZYA İÇİN OY KULLANMASI KANUN DIŞI’

bianet, olayla ilgili açıklama istediği AbhazFed’ten yanıt alamadığını aktardı. Abhazya’nın Türkiye Temsilcisi İbrahim Avidzba ise Abhazya Merkez Seçim Komisyonu’nun baskıyı gerekçe göstererek seçimin Türkiye ayağını iptal etme kararı aldığını söyledi. Komisyonun süreci denetlemekle görevlendirilen ‘Yerel Seçim Komitesi’ni de feshettiğini belirtti.

Kararın politik olduğunu söyleyen Avidzba, “Gürcistan, Türkiye’ye seçim yapılmaması yönündeki baskı yapıyor. Bu nedenle İçişleri Bakanlığı valiliklere ve emniyet müdürlüklerine seçim yaptırılmamasına yönelik talimat verdi. Temsilciliğimiz, federasyon ve dernekler aranarak yasak kararı iletildi” diye konuştu.

Yasak kararının kendilerine sözlü olarak tebliğ edildiğini belirten Avidzba, “Yazılı bir bildirim yapmadılar. Ama seçim yapılmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini, böyle bir girişime kalkışılırsa mutlaka polisin müdahale edip hukuki işlem yapacaklarını söylediler. Türkiye’deki Abhazya vatandaşlarının Abhazya seçimlerinde oy kullanması kanun dışıymış. Seçimler için bir oy kullanma merkezi açmanın imkansızlığı nedeniyle” dedi.

VALİLİK: ABHAZYA GÜRCİSTAN’IN AYRILMAZ BİR PARÇASI

Bu açıklamanın hemen akabinde Sakarya Valiliği yasak kararını yayımladı. İl Emniyet Müdürü Selçuk Doğuş, Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu ve Vali Rahmi Doğan’ın imzasının bulunduğu yasak kararında şöyle denildi:

“Ülkemiz tarafından Abhazya Gürcistan’ın ayrılmaz bir parçası olarak kabul edildiğinden, Gürcistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir tehdit ve ihlalin yaşanmaması amacıyla; 2911 sayılı Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununun hükümleri uyarınca;

İlimiz sınırları dahilinde huzur ve güvenliğin, kamu düzeninin sağlanması, suç işlemenin önlenmesi ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, müessif ve provokatif olayların yaşanmaması için;

Abhazya’nın devlet başkanlığı seçimi konusu ile gerçekleştirilebilecek, seçim, açık ve kapalı yer toplantıları, gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, stant açma, imza kampanyası, el ilanı/bildiri, broşür dağıtma, protesto eylemi vb. türden eylem ve etkinlikler 7 gün süreyle yasaklanmıştır.”

SEÇİM, İKİNCİ KEZ ENGELLENDİ

Habere göre, Türkiye, 2014 yılındaki Abhazya cumhurbaşkanlığı seçimlerine de müdahale etmişti. Kadıköy’deki Abhazya Temsilciliği’nde sandık kurulması yasaklanmış, polis temsilciliğe girerek oy sandığına el koymuştu. Dönemin Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sakarya Milletvekili Engin Özkoç polise engel olmaya çalışmıştı.

Ne olmuştu?

Abhazya için 2023 ve 2024 politik olarak çalkantılı bir yıl oldu. Jineps’ten Ataman Kucba’nın aktardığına göre, ilk olarak Pitsunda’daki Devlet Daçası’nı ve arazisini de içeren geniş bir arazinin Rusya Federasyonu’na bedelsiz olarak devri, toplumda büyük tepkiye yol açtı.

Ardından ise “Apartman Yasası” olarak bilinen ve yabancı vatandaşlara (Ruslara) konut satışının önünü açan kanun tasarısı gündeme geldi. Rusya Federasyonu ile Abhazya hükümetleri arasında bir yatırım anlaşması imzalandı. Abhazya’nın kamu arazilerinin yabancı sermaye grupları ve onlarla işbirliği yapan iktidara yakın sermaye gruplarına büyük imtiyazlar verilmesini kapsıyordu. Ancak yasanın Parlamento’nun onayından geçmesi gerekiyordu. Buna karşı halk sokağa çıktı. Çeşitli defalar Parlamento gündemine getirilip onaylatılmak istenen yasa tasarısı, büyük mitingler ve protestolar sonucu birkaç kez ertelendi. Muhalefet üzerinde polisiye baskılar ve itibarsızlaştırma operasyonları yoğunlaştı.

“Apartman Yasası” 15 Kasım 2024’te Parlamento gündemine yeniden taşındı. Bunun üzerine, muhalefetin çağrısıyla halk Parlamento’nun çevresinde toplandı. Ancak iktidar geri adım atmadı, yasayı onaylatmak için harekete geçti. Abhazya halk kararlı bir direniş gösterdi. Parlamentoya girdi. Başkanlık Sarayı’nı işgal etti. Cumhurbaşkanı saraydan uzaklaştırıldı. Halk dört gün boyunca Başkanlık Sarayı’nı terk etmeyerek yönetimin istifasını istedi. Sonuçta 20 Kasım 2024 sabahı Cumhurbaşkanı Bjaniya istifasını verdi.

(ALINTI)

Related Posts

Endonezya’da feci kaza: Anaokulu öğretmenleri öldü

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde bir kamyonun çarptığı minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiği bildirildi.

Devlet kurumları Sokak canlılarının rehabilitesi için bir araya geldi

Adana Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen Sokak Hayvanları Rehabilitesi konulu toplantı, Adana Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü binasında yapıldı.

Başından vurulan Hilal’in katiline ağırlaştırılmış müebbet

Diyarbakır’da, dini nikahla birlikte yaşadığı Hilal Kar’ı (33) ayrıldıktan 1 yıl sonra tabanca ile başından vurarak öldüren Mehmet Demirhan, ‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu: 3 katı aday belirlendi

TBMM Genel Kurulu’nun gelecek haftalarda seçeceği 5 HSK üyesi için adaylar belirlendi. Karma Komisyon seçilecek 5 üyenin üç katı adayı belirledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir