Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Akkuyu Nükleer Santrali’nde İşler Yavaşladı: Finansman Sorunu ve Diplomatik Gerilim

Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu’da yaşanan gelişmeler endişe verici bir noktaya ulaştı. Siemens Energy’nin, Rusya’ya yönelik yaptırımlar sebebiyle bazı kritik parça ihracatını durdurması, teknik aksamalara neden oldu. Ancak Reuters’ın bildirdiğine göre, asıl sorun finansmanda. Rosatom’un 7 milyar dolarlık fonu henüz aktarmaması nedeniyle üç reaktörün inşaatı askıya alındı.

Akkuyu’daki bu yavaşlamanın arkasında diplomatik bir gerilim olduğu düşünülüyor. Türkiye’nin Sinop’ta planlanan ikinci nükleer santral için Güney Kore ve Çin ile görüşmelere başlaması, Moskova’yı rahatsız etti. Rosatom Genel Müdürü Aleksey Likhachev, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sinop projesini de kendilerine vermek istediğini açıklamıştı. Ancak Ankara, seçenekleri değerlendirmeye devam ediyor.

Fidan Devrede

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Moskova’ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüştü. Haberlere göre Fidan, Akkuyu projedeki sorunların çözümü için destek talep etti. Aynı zamanda Gazprom ile BOTAŞ arasındaki müzakerelere destek vermesini istedi.

BOTAŞ’ın Rusya’ya olan doğal gaz borcunun yaklaşık 27 milyar doları bulduğu iddia ediliyor. Ankara, bu borcun yeniden yapılandırılması için Moskova ile görüşmelerini sürdürüyor. Akkuyu’daki gecikmeler ve Sinop’un geleceği, Türkiye-Rusya enerji ilişkilerinde yeni bir pazarlık sürecine işaret ediyor.

Japonya İstiyordu Vazgeçti

Sinop Nükleer Güç Santrali için ilk olarak Japonya ile görüşmeler yapılmıştı ancak Japon-Fransız konsorsiyumu projesinden maliyet artışı nedeniyle vazgeçti.

20 Milyar Dolarlık Proje Tamamlanamıyor

Akkuyu Santrali’nin çalışmaları 15 yıl önce başladı ve 2023’te tamamlanması planlanıyordu ancak gecikmeler nedeniyle sadece bir ünitenin inşaatı bitirilebildi.

Gecikmede Ambargo Etkili

Avrupa’nın Rusya’ya uyguladığı ambargolar projeyi olumsuz etkiledi. Alman sanayi devi Siemens, federal hükümeti gerekli izinleri vermemekle suçladı.

Fiyatlar Dünya Ortalamasının Üzerinde

Akkuyu Santrali Türkiye’de ilk yap-işlet-devret projesi olacak. Türkiye, Rosatom’a enerji karşılığında kilowatt saat başına 12.35 sent ödeyecek. Bu rakamın dünya ortalamasının 2-3 katı olduğu belirtiliyor.

Related Posts

Faiz düştü; borsa yatırımcısının yüzü güldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan düşürerek yüzde 43’e çekti. Borsa yatırımcısının beklediği etki de gelmiş oldu. Borsa İstanbul’da BIST …

Bankalar zam yarışına girdi! Büyük artış oldu

Bankalardan üst üste zam yapma kararı gelmeye devam ediyor. Garanti BBVA, QNB Türkiye ve Akbank’tan sonra Türk Ekonomi Bankası (TEB) da zam yapma kararı aldı.

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

Spot piyasada elektrik fiyatları (22 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yaklaşık yüzde 2,6 artarak 2 milyar 377 milyon 159 bin 265 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 00 …

Kola ve gazlı içeceklerin fiyat listesi yine zamlandı

TBYD Başkanı Erol Dündar, alkollü içki ve sigaralar sonrasında gazlı içeceklerin fiyatına da zam geldiğini söyledi. Zamla beraber 1 litrelik gazlı içeceğin fiyatı 50 liraya, 1,5 litrelik gazlı içeceğin fiyatı ise 55 liraya yükseldi. Yeni fiyat tarifesi 5 Ağustos’tan itibaren geçerli olacak.

Küresel fiyat dalgası Türkiye’ye de ulaştı, vatandaş için lüks oldu: Kahvenin keyfi kaçtı

Kahve, Türkiye’de bir kültür öğesi olmaktan çıkıp günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelirken fiyatlar sosyalleşme alışkanlıklarını zorluyor. Türkiye’nin kahve tüketimi son 11 yılda tam üç kat artarak kişi başına 450 gramdan 1.5 kiloya yükseldi. Öğrencilerin ve sabit gelirli çalışanların “ekonomik sosyalleşme” aracı olarak gördüğü kahve, artık lüks sayılabilecek fiyatlara ulaştı.