Toygun ATİLLA
Gerçekten de Simon Cooper’ın “Futbol Asla Sadece Futbol Değildir” kitabının başlığı sanki Barcelona’da hayat bulmuş gibiydi.
KARNAVAL ALANI GİBİ MÜZE
Günlerden Perşembe ve saat 10:30…
Barcelona müzesinin hafta içi hem de bu kadar erken bir saatte dolu olmasına şaşırıyorum.
Gençler, çocuklar, turistler, orta yaşlılar herkes orada.
Bir karnaval,panayır alanı gibi.
Müzenin girişinde penaltı atış alanı, hemen karşısında ise formadan, anahtarlığa, şapkadan, atkıya kadar lisanslı ürünlerin satıldığı tezgahlar.
Açık alanda cafeler, restoranlar…
Sizi ilk karşılayanlar bunlar.
Barcelona müzesine girmeden önce sadece kupaların, formaların, futbolculara ait fotoğrafların, geçmişe ait anıların bulunduğu bir alana girdiğinizi düşünüyorsanız büyük bir yanılgı içindesiniz demektir.
Burası aynı zamanda çağı yakalamış, dijital bir müze, görsel bir panayır, geçmişle geleceğin birleştiği bir mekan.
Abartmıyorum…
UZAY ÜSSÜNDE GEZER GİBİ
Bir uzay üssünde yürüyormuşsunuz havası oluşturan, kupaların, formaların ve anıların modernize bir şekilde sergilendiği bir sanat sahnesi burası adeta…
360 derecelik alana geldiğinizde Nou Camp’ın içindeymişsiniz hissi veren tezahuratların arasında unutulmaz maçlar, unutulmaz futbolcular Messi, Cruyf, Xavi ve diğerleri sizi karşılıyor.
Müzeyi gezdiğinizde verilen emeğe, düşünceye saygı duyuyorsunuz. Barcelona’nın neden Barcelona olduğunu çok daha iyi anlıyorsunuz.
Ve
“Barcelona Asla Sadece Barcelona” değildir diyorsunuz.
14 YILDA HERŞEY DEĞİŞTİ
Gelin şimdi Barcelona’nın son 15 yılının yolculuğuna çıkalım…
Barcelona, formasını uzun yıllar Katalan bölgesinin “Bayrağı” olarak gördü. Reklam almadı.
Uzun yıllar ek istisna UNESCO oldu. Onu da yardım amaçlı olduğu için göğsünde taşıdı.
Ta ki, 2010’a kadar…
Futbol, başarı, kazanmak, kupalar, transferler, galibiyetler, rekabet demekti. “Gelenekler ve ilkeler” tek başına “başarıyı” getirmiyordu, kapital de gerekliydi.
2010’da Qatar Airways ile forma reklam bedeli olarak yıllık 35 milyon Euro’ya anlaştı.
Bu, Barcelona için bir ilkti…
NOU CAMP’IN İSİM HAKKI 370 MİLYON EURO
Barcelona için forma reklamından daha da ötesi ise futbolunun mabeti olarak bilinen, nice El Clasico’ların nice unutulmaz maçların oynandığı Nou Camp’ta isim hakkı için ünlü müzik devi Spotify ile anlaşması oldu.
Nou Camp artık Spotify Nou Camp olmuştu.
Bunun bedeli ise tam tamına 370 milyon Euro’ydu. (Yaklaşık 13 milyar TL)
ARADAKİ FARK
Galatasaray’ın Rams Global ile yıllık 213 milyon 600 bin TL(yaklaşık 6 milyon euro) stad isim hakkı için anlaştığı örneğinden yola çıkarsak Barcelona’nın Spotify ile yaptığı sözleşmenin ne ölçüde devasa olduğu daha iyi anlaşılabilyor.
Geçen yıl sadece forma gelirinden 179 milyon Euro gelir elde eden Barcelona bu anlamda sportif başarılarını gelire dönüştürme anlamında önemli bir örnek…
Limak’ın yenileme ve geliştirme projesini gerçekleştirdiği Nou Camp’ın mıcır dolu zemininde gezinirken inşaat halindeki tribünlere doğru bakıyorum tekrar mırıldanıyorum: “Barcelona Asla Sadece Barcelona değildir”
patronlardunyasi.com