Bayramda kolonya satışları yavaşladı ama ihracat arttı

Türk kültüründe, özellikle bayram ziyaretlerinde, vazgeçilmezlerden olan kolonyaya ilgi devam ediyor. Ancak üreticiler, kolonya satışlarının yeni neslin bayram dönemlerini seyahat fırsatına dönüştürmesi ve Kovid-19 sonrası satın alma davranışlarının değişmesiyle birlikte önceye göre daha sınırlı bir artış olduğunu belirtti.

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, önceki dönemlerde bayram öncesi kolonya satışlarının 4 kat artarken, bu oranın yüzde 35’e kadar gerilediğini söyledi.

Tuncer, 1923 yılından bu yana kolonya üretimi yaptıklarını belirterek, “Eskiden bayram hazırlıkları 2-3 ay önceden başlıyordu. Çok büyük yoğunluk olurdu, sabahlara kadar çalışırdık. Tabi o zamanlar ham maddeye de erişim zordu, mesela kolonya üreticileri alkol bulamazdı. Sonrasında bu durum biraz daha değişti o dönemlerde ürünler çok hızlı satılıyordu.” diye konuştu.

Salgın sonrası bayram ya da normal gün arasındaki satışlarda çok fark olmadığına dikkati çeken Tuncer, “Örnek vermek gerekirse önceki bayramlarda yüzde 200-300 artıyorsa şu andaki piyasanın genel durumuna baktığımızda yüzde 30-35 civarında artar.” dedi.

– “KOLONYA SATIŞ GRAFİĞİMİZ ARTIK YENİ BİR NORMALE OTURDU”

Engin Tuncer, insanların suya ve sabuna kolay erişemediği dönemlerde kolonyayı hem koku hem de dezenfekte amacıyla kullandıklarını belirterek “Özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında sari hastalıkların olmamasının sebeplerinden biri de kolonya olabilir. Nitekim Kovid-19 salgınıyla birlikte Sağlık Bakanlığının kolonya kullanımını tavsiye etmesiyle bu durum ispatlanmış oldu.” ifadelerini kullandı.

Unutulmakta olan kolonya alışkanlığının salgın sonrası tekrar arttığına dikkati çeken Tuncer, şunları kaydetti:

“Böylelikle, sakin bir yükseliş trendi ile satılan kolonya ürünlerimiz salgın döneminde kolonyanın sadece ikram kültürümüzün bir ögesi değil, aynı zamanda hijyen zincirinin de önemli bir halkası olduğu anlaşıldı. Günlük hayatımızda daha fazla yer tutmaya başladı. Bu durum kullanıma da yansıyınca salgın öncesi döneme göre, yıllık tonaj bazında 5 katlık artış yaşanarak kolonya kullanımı son yıllardaki en yüksek seviyesine ulaştı. Takip eden yıllarda ve günümüzde, 2020 ve 2021 yıllarına göre pik seviyesinin altına düştüğü gözlense de kolonya satış grafiğimiz artık yeni bir normale oturarak istikrarlı yükselişini sürdürmeye devam ediyor.”

Tuncer, kolonyanın hayatın her alanına sirayet ettiğini ifade ederek, “Gelen misafire ‘ellerini yıkamak istersen tuvalet burada’ diye yer gösterebiliriz ama ondan önce söylesek çok ayıp karşılanırdı. Onun yerine misafirler yerine geçtikten sonra hemen evin küçük çocuğuna söylenirdi, bu onun göreviydi. ‘Amcanlara, teyzenlere bir kolonya dök’ derlerdi. O da kibarca, misafirleri dezenfekte ederdi. Herkesin içi rahatlardı.” diye konuştu.

Önceden umumi tuvaletlerin çıkışlarından otobüs yolculuklarına kadar kolonya ikramının her alanda kullanıldığını anımsatan Tuncer, son 20 yıldır insanların uçakla seyahat etmesinin yaygınlaşmasıyla bu alışkanlıkların da değiştiğini anlattı.

– “TÜRKLERİN AVRUPA’YA İŞÇİ OLARAK YERLEŞMESİ SONRASI PAZARA GİRİŞ YAPTIK”

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer, ilk ihracatlarını 1970 yılında yaptıklarını belirterek, “Türklerin Avrupa’ya işçi olarak yerleşmesi sonrası başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarına giriş yapmış olduk. Son 10 yılda kolonya dışı kategorilerde, sıvı sabundan duş jeline, şampuandan deodoranta, diş macunundan bebek ürünlerine, çamaşır yıkama sıvılarından yüzey temizleyici ürünlere kadar birçok kategoride ürün geliştirdik.” diye konuştu.

Related Posts

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …

Benzinlik fiyatları havalimanlarıyla yarışıyor! Fiyat farkı 3 katına çıktı

Benzinlik istasyonlarında bulunan marketler adeta cep yakıyor. İstasyonlarda bir çikolatanın fiyatı markete göre 3 katı fazlasına satılıyor.

ING araştırdı, birikimi nereye koyduklarını buldu!

2011 yılından bu yana “Türkiye Tasarruf Eğilimleri Araştırması”nı yapan ING Türkiye yeni bir araştırmayı tamamladı. Araştırma ile finansal sağlığa katkı sunmayı hedefleyen İNG, NielsenIQ iş birliğiyle yenilediği araştırmanın 2025 yılı birinci çeyrek …

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Spot piyasada elektrik fiyatları! (09 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 8,6 azalarak 2 milyar 107 milyon 279 bin 467 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 00.00 …