Eskişehir pazarında Ramazan beklentisi boşa çıktı

Eskişehir Pazar Esnafı: “Vatandaşlar Kartla Alışveriş Yapıyor, Pazarda Hareketlilik Az”

Eskişehir Yenibağlar semt pazarındaki bazı esnaflar, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte umdukları hareketliliği yaşamadıklarını, vatandaşların kartla alışveriş yapması sebebiyle marketleri tercih ettiğini belirtiyor. Fiyat artışlarının Ramazan’la değil, hava şartları ve üretim azlığıyla bağlantılı olduğunu ifade eden esnaf, halkın pazara sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

“Fiyatlar Ramazan ile alakalı değil mal yetişmiyor”

1984’ten beri esnaflık yapan Adnan Karakuş, pazarlardaki işlerin ciddi şekilde azaldığını ve eski tadın kalmadığını söyledi. “Bu işlerin pahalı olması, havaların soğuk olmasından mahsul yetişmiyor. Çiftçi kazanamadığı için üretmiyor, maliyetler ve girdiler pahalı. Bu sene seralarda soba yaktılar, mal büyümedi” diyen Karakuş, fiyat artışlarının Ramazan’la ilgisi olmadığını ifade ederek, “Arz-talep meselesi. Havalar ısınsa mal bollanır, fiyatlar düşer. Çilek bin liraya çıktı, ama çoğaldıkça düşecek” diye ekledi.

“Vatandaş pazarı tercih etmiyor, markete yöneliyor”

Karakuş, vatandaşların pazardan uzaklaştığını ve marketlere yöneldiğini belirtti. “Pazarda her gün tazelik var, market bizden pahalı. Ama vatandaşta para yok, pazara gelmiyor, marketten kartla alıyor” diyen esnaf, pazarların daha ucuz ve kaliteli ürünler sunmasına rağmen satış yapamadığını vurguladı. “Marketten kart çekiyorlar, parası olmasa da alıyor. Mal pahalı değil, marketlere göre ucuzuz ama satamıyoruz” diyerek sitem etti.

“Halkın pazara sahip çıkması gerek”

Röportajını bir çağrıyla tamamlayan Karakuş, “Halkın pazarına sahip çıkmasını, pazara gelmesini istiyorum. Herkesin pazara sahip çıkması gerek” dedi. Yerel pazarların hem taze hem de uygun fiyatlı ürünler sunduğunu hatırlatan esnaf, vatandaşların pazara yönelmesiyle yerel üretimin de desteklenebileceğini ifade etti.

“Ramazan ile beraber satışlar tamamen durdu”

Bir diğer esnaf Bayram Kuyu ise Ramazan ayının işlere olumsuz etkisini dile getirdi. “Ramazan girdi, satışlar durdu” diyen Kuyu, fiyatlardaki yükselişe de dikkat çekerek, “Domates 50-60 lira, portakal 40-50 lira. Geçen yıl portakal 25 liraydı. Yükselişin sebebi malın azalması. Ramazan’ın ilerleyen günleri için umudum yok. Böyle gider bu sene” diyerek beklentisinin düşük olduğunu söyledi.

“Eski bereket kalmadı”

Kuyu’nun ifadeleri, pazarların eski hareketliliğini kaybettiğini ortaya koyuyor. Üretim azlığı ve vatandaşların market tercihleri nedeniyle esnafın zor günler geçirdiği görülüyor. Fiyat artışlarının mevsimsel ve arz-talep kaynaklı olduğunu vurgulayan Kuyu, Ramazan’ın bu durumda bir etkisi olmadığını belirtti. – ESKİŞEHİR

Related Posts

Değiştirmeyen para çekemeyecek: ATM’de de zorunlu oldu

Kredi ve banka kartı kullanımıdaki artış bir yana banka kartları artık hayatın bir parçası oldu. Vatandaşların yoğun kullanımını fırsat bilen dolandırıcılar da hem mobil uygulama dolandırıcılığında hem de kart dolandırıcılığında yeni yöntemler …

Metafor AVM ile Yatırımcı Buluşması

Ankara’da Metafor AVM, şeffaf ve sürdürülebilir gayrimenkul yatırımı fırsatları sunuyor.

Piyasalar yeşile boyandı… Altın, dolar, euro, sterlin, borsa: Hepsi yükselişte

Altın ABD Başkanı Donald Trump’ın açıkladığı bir dizi tarifenin etkisiyle yükseldi…. Dolar, euro, sterlin ve Borsa İstanbul da yükselişte.

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

Nefes yazarı Murat Muratoğlu: Artık iki emekliden birinin tercihi AKP değil, CHP; AKP’yi destekleyen emeklilerin oranı yüzde 30’un epey altında

Avrupa şirketleri için kötü haber

İkinci çeyrek raporlarının, güçlenen para birimi ve zayıflayan talebin kilit sektörlerdeki satış ve marjları olumsuz etkilemesi nedeniyle daha zayıf kazançlar göstermesi bekleniyor. Euronews’in haberine göre , 2025 yılında şimdiye kadar görülen …

Ne Ordu, ne Giresun ne de Trabzon: Zirve şaşırttı: İşte en çok fındık üreten o ilçe

Dünyadaki fındık üretiminin yüzde 70’ini Türkiye karşılıyor. Karadeniz’in göz bebeği en çok bu ilde yetişiyor! Ne Giresun ne ordu… İşte Türkiye’nin en çok fındık üretimi yapan 20 ilçesi… 20. Tirebolu, Giresun – 13 bin 348 ton 19. Bulancak …