Fitch’ten Türk bankalarına kritik uyarı: Politik riskler artıyor

Fitch Ratings: Türk Bankalarının Net Faiz Marjları Hafifçe Toparlandı

Fitch Ratings tarafından yayınlanan “Türk Bankaları Gözlem” raporuna göre, Türk bankalarının net faiz marjları (NIM), menkul kıymet getirilerindeki artışla 2024 dördüncü çeyrekte hafifçe toparlandı.

Raporda, ortalama sorunlu kredi (TGA) yaratma oranının azaldığı ancak yeni TGA girişlerinin yüksek seyrini koruduğu belirtildi. Fitch, “Siyasi belirsizlik 2025 ilk çeyrek sonunda piyasa oynaklığını artırdı. Oynaklığın devam etmesi veya politika yönündeki bir değişiklik bankaların refinansman risklerini artırabilir” açıklamasında bulundu.

Fitch’e göre, bankaların ortalama faaliyet kârı/risk ağırlıklı varlıklar oranı net faiz marjlarındaki iyileşmenin etkisiyle yüzde 4,7’ye yükseldi. Raporda, “Bankaların net faiz marjlarındaki iyileşme 2025 ilk çeyrekte de devam etti, ancak daha uzun süre yüksek seyredecek TL faiz oranları ve son politika faizi artışının ardından bu iyileşmenin yavaşlamasını bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kredi büyümesinin 2024 dördüncü çeyrekte kur etkisinden arındırılmış bazda yüzde 5,8’e yavaşladığı belirten Fitch, “Yabancı para cinsinden kredi büyümesi de dolar bazında yüzde 1,5’e gerilerken, TL kredi büyümesi yüzde 7,9’a yükseldi. Yasal sınırlamalar ve devam eden dezenflasyon süreci nedeniyle kredi büyümesinin yavaşlamaya devam edeceğini öngörüyoruz” şeklinde değerlendirme yapıldı.

Related Posts

ABD’den Çinli şirket tehdidi: O markanın kullanımı suç sayılabilir!

ABD yönetimi, Çin’in yapay zeka çipleri üretimindeki hızla ilerlemesine karşı yeni uyarılar yaparak önlemlerini sıkılaştırıyor. Huawei’nin üretmiş olduğu yapay zeka çiplerinin, ABD’nin teknoloji ihracat kurallarını ihlal edebileceği belirtiliyor. Bu gelişmeler, ABD’nin küresel teknoloji arenasındaki rekabeti etkileme çabalarının bir parçası olarak öne çıkıyor.

Nebati’nin kardeşinden Mehmet Şimşek’e yaylım ateşi: Üretimi Çin’e taşıdık

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin kardeşi Seyidullah Nebati, yüksek faiz oranlarına sert tepki gösterdi. “Bu ortamda yatırım yapılamaz” diyen Nebati, üretimin bir kısmını Çin’e kaydırdıklarını açıkladı.

Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Oteller, tatil köyleri gibi tesislerle 3.3 milyon kişiye istihdam yaratacak sektörde, düşük ücretler, yoğun mesailer gibi kronik sorunlar işçi ve işveren arasında gerilim yaratıyor.

Doğuş Otomotiv’de ilk çeyrekte kritik tablo: Satışlar düştü, kar yüzde 86 geriledi

Doğuş Otomotiv Servis ve Ticaret A.Ş., 2025 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarında kritik tablo ortaya çıktı. Şirketin net dönem karı yüzde 86 oranında eriyerek 576,8 milyon liraya geriledi.

ING’den çarpıcı tahmin: Dolar yıl sonu 43 lira olacak

Uluslararası finans devi ING, Türkiye ekonomisine ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu. Merkez Bankası’nın kararlı parasal sıkılaştırma politikalarına dikkat çeken kuruluş, Türk lirasının güçlü performansını sürdüreceğini öngörerek 2025 yılı sonu için dolar/TL tahminini güncelledi: 43 TL.

Bayraktar TB3’ten salvo atışı! Peş peşe havalandılar

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında 2 adet Bayraktar TB3 SİHA hazırlık uçuşlarına başarıyla devam ediyor.