İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Fuzhou Üniversitesi araştırmacıları, insan retinasının ışık uyaranlarını algılama ve uyum sağlama şeklinden esinlenerek benzer bir sensör geliştirdi. Hong Kong merkezli South China Morning Post’un haberine göre, insan görme sistemi, ışıkta meydana gelen aşırı değişikliklere uyum sağlayabilen bir yapıya sahip.

İnsan gözü, bir sonraki seferde daha hızlı adapte olabilmek için ayarları hafızasında tutabiliyor.


YENİ SENSÖR, İNSAN GÖZÜNÜN 2 İLE 30 DAKİKA ARASINDA UYUM SAĞLADIĞI ŞEYE 40 SANİYE İÇİNDE UYUM SAĞLIYOR

Geleneksel makine görme sistemleri, “gereksiz verilerin üretilmesi ve yüksek güç tüketimi” gibi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Geliştirilen biyonik sensör, karanlık ile aydınlık arasındaki aşırı değişikliklere insan gözünden daha hızlı bir şekilde uyum sağlayabiliyor.

Sensörün çalışma prensibi, ani ışık değişimlerine uyum sağlayabilen kuantum noktaları veya minik yarı iletken nanokristallerin kullanılmasına dayanmaktadır.

Araştırma ekibi, yeni sensörün, daha az enerji tüketerek daha hızlı hesaplama yapabildiğini belirtti.

Araştırmanın sonuçları, “Applied Physics Letters” adlı dergide Amerikan Fizik Enstitüsü tarafından yayınlandı.

Related Posts

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

Huawei, HarmonyOS 6 sürümünü tanıttı

Huawei yeni HarmonyOS sürümünü tanıttı. HarmonyOS 6.0 yapay zeka destekli özellikleriyle cihazlar arasındaki iletişimi artırıyor.

İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı

İstanbul’da gerçekleştirilen SAP BTP Summit’te, SAP’nin yapay zeka destekli iş uygulamalarını ve süreçlerini oluşturmak, entegre etmek, otomatikleştirmek ve genişletmek için geliştirilmiş platformu BTP (Business Technology Platform) üzerindeki …

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.