Lezzetten tarihe turistik rota: Adana

MELTEM GÜNEŞ/ANKARA- Kebap, ciğer, şalgam üçlüsüyle nam salmış Adana, lezzetli mutfağının yanı sıra tarihi değerleri, antik kentleri, Türkiye ve Orta Doğu’nun en büyük müze kompleksiyle ziyaretçilerini bekliyor. Kesme taştan yapılan ve uzunluğu 32 metre olan tarihi Saat Kulesi, Türkiye’deki en yüksek saat kulesi olma özelliğini taşıyor. Seyhan ilçesindeki kulenin civarında tarihi camiler yer alırken aynı zamanda ocaklardan da dumanlar yükseliyor, erken saatlerde mangallar kuruluyor ve ciğerler şişe takılıyor. Soluklanmak isteyenleri lezzet sofraları bekliyor.

Fabrikadan en büyük müzeye

Sadece toprağıyla değil insanıyla da bereketli Adana. Türk edebiyatının usta kalemleri Yaşar Kemal ve Orhan Kemal, birçok kitabında bu şehri anlattı ama Orhan Kemal’in günümüzdeki Adana Arkeoloji Müzesi’yle olan bağı dikkat çekici. Müzenin binası, 1907’de kurulan “Milli Mensucat” yani dokuma fabrikasının binası. Bir dönem Orhan Kemal de bu fabrikada çalışıyor, eşiyle de burada tanışıyor. İşçiyi, emeği romanlarına konu edinen Orhan Kemal’in Murtaza ve Cemile adlı eserlerine bu fabrika ilham oluyor. 2013’te müzeye dönüştürülme çalışmaları başlayan fabrikanın bulunduğu alan günümüzde Türkiye’nin ve Orta Doğu’nun en büyük müze kompleksi durumunda. Kozan’daki Dilekkaya köyü de adeta koca bir açık hava müzesi. Çünkü Anavarza antik kenti bu köyde yer alıyor.UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne alınan antik kentin, kalıcı listeye dahil edilmesi hedefleniyor.

Related Posts

Endonezya’da feci kaza: Anaokulu öğretmenleri öldü

Endonezya’nın Orta Java bölgesinde bir kamyonun çarptığı minibüsteki 11 anaokulu öğretmeninin hayatını kaybettiği bildirildi.

Devlet kurumları Sokak canlılarının rehabilitesi için bir araya geldi

Adana Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Bölge Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen Sokak Hayvanları Rehabilitesi konulu toplantı, Adana Doğa Koruma Milli Parklar 7. Bölge Müdürlüğü binasında yapıldı.

Başından vurulan Hilal’in katiline ağırlaştırılmış müebbet

Diyarbakır’da, dini nikahla birlikte yaşadığı Hilal Kar’ı (33) ayrıldıktan 1 yıl sonra tabanca ile başından vurarak öldüren Mehmet Demirhan, ‘Tasarlayarak kasten öldürme’ suçundan yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

ABD Yüksek Mahkemesi, Trump’ın transseksüellere ordu yasağına geçici onay verdi

Türkiye’de basın artık daha özgür

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10. Anadolu Medya Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün 2002 öncesine göre daha özgür, daha zengin, daha mümbit bir medya ekosistemine sahip olduğunu vurguladı.

HSK üyeliği için adaylar belli oldu: 3 katı aday belirlendi

TBMM Genel Kurulu’nun gelecek haftalarda seçeceği 5 HSK üyesi için adaylar belirlendi. Karma Komisyon seçilecek 5 üyenin üç katı adayı belirledi.