MEB’in ortaokul hamlesi: İmam hatiplere sınavla öğrenci çekme

MEB tarafından 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulaması başlatıldı

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 5. sınıflar için yabancı dil ağırlıklı eğitim uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulama kapsamında ülke genelinde 620 okul belirlendi. Ancak 2019 yılında MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulama için bir kitapçık yayımladı ve “Yabancı dil ağırlıklı eğitim şubelerinde eğitim görecek öğrencilere seviye belirleme sınavı ya da notlara göre şube belirleme gibi uygulamalar yapılmayacaktır” maddesini içerdiğini duyurdu.

Bu kurala uymayan bazı okulların öğrencilere seviye belirleme sınavları yaptığı ve velilerden ücret talep ettiği ortaya çıktı. Bu durum 30 Ağustos 2024 tarihinde Cumhuriyet tarafından “Yabancı dil eğitiminde eşitsizlik” başlığıyla gündeme taşındı.

‘İmam Hatip Liseleri için yeni uygulamalar geliyor’

22 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile birlikte, “Bünyesinde ortaokul bulunan merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okulların ortaokul kısmına öğrenci alımı, okul yönetimince yapılacak yazılı ve/veya sözlü sınav sonucuna göre de yapılabilir” maddesi eklendi. Bazı imam hatip liseleri, yabancı dil ağırlıklı proje imam hatip ortaokullarına beşinci sınıf öğrencilerini sınavla alacaklarını duyurdu.

Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri bünyesinde açılan mesleki ortaokullar dışındaki diğer ortaokulların sınavla öğrenci alamamasına rağmen, İmam Hatip Liseleri’ndeki bu uygulama eğitimciler tarafından eleştirildi. Eğitim-İş İstanbul 2 Nolu Şube Başkanı Kadir Toruş, bu durumu “İmam Hatip Liselerinin 5. sınıfa öğrenci kayıt ederken hukuki olmayan zorlama bir madde ekleyerek seviye belirleme sınavı yapması” olarak yorumladı.

‘Eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı çıkıyoruz’

Toruş, bu duruma tepki göstererek, “İmam Hatip Liselerine pozitif ayrımcılık yapılıyor mu? Bu okullar öğrencilerin sınıflarını kendileri mi belirleyebilecek?” şeklinde sorular sordu. İmam Hatip Liseleri’nin öğrencilerini sınavla belirleme çabasını, ayrımcılık yapıldığına işaret olarak nitelendirdi.

Eğitim-İş olarak süreci yakından takip edeceklerini belirten Toruş, bu durumun hukuka uygun olmadığını düşündüklerini ve gerekirse savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti. Son olarak, çocukların duygularıyla oynanmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Related Posts

2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav, 15 Haziran 2025 tarihinde düzenlendi. Peki, 2025 LGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağı belli oldu mu? LGS sınav sonuçları nasıl öğrenilir?

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı ne zaman verildi? 2025 AYT sorusu cevabı

Kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı Türkiye’de 5 Aralık 1934 tarihinde verilmiştir. Bu tarihte yapılan anayasa ve seçim kanunu değişikliğiyle kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanınmış, ardından 1935 genel seçimlerinde 18 kadın milletvekili Meclis’e girmiştir. Türkiye, bu hakları birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara vermiştir.

Resmi Gazete kararları 19 Haziran 2025 | Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yayınlandı! Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler?

19 Haziran tarihli, 32931 Sayılı Resmi Gazete kararları belli oldu. Cumhurbaşkanlığı atama kararları, yönetmelikler, tebliğler ve AYM kararlarının yer aldığı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Komisyonları Üyeliklerine Yapılan Seçime Dair Karar yer aldı. Ayrıca Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliği ile Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik de Resmi Gazete’de yer aldı. Günlük yayınlanan Resmi Gazete’nin ilanlar sayfasında, kamu personel alımı ilanları ve üniversitelerin öğretim üyesi alım ilanları paylaşılıyor. Peki, 19 Haziran Resmi Gazete kararları neler? İşte, Resmi Gazete 19 Haziran 2025 kararları ve ayrıntılar.

Devlet daireleri ne zaman açılacak 2025? Resmi kurumlarda (okullar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte kamu kurumlarında mesai başlama tarihi!

Kurban Bayramı tatilinin son günlerine gelinirken, devlet dairelerinin açılış tarihi, kamuoyunun gündeminde yer almaya başladı. Noter, belediye, kaymakamlık, hastane, eczane, vergi dairesi gibi devlet kurumlarında işlemleri olan vatandaşlar, kamuda bayram tatili ne zaman bitiyor? sorusuna yanıt aramaya başladı. Resmi tatillerde bir çok kamu, kurum ve kuruluşu kapalı olurken, özel sektörde ise genellikle Kurban Bayramı tatili daha kısa sürüyor. Bu sene alınan karar gereği Kurban Bayramı tatili 9 güne çıkmadı ve 4,5 gün oldu. Bayramın ardından, devlet daireleri yeniden vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Peki, devlet daireleri ve resmi kurumlar ne zaman açılacak? Resmi kurumlarda (okullar, bankalar, eczaneler, noterler) bayram tatili ne zaman bitiyor? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

KURBAN BAYRAMI’NDA OTOYOLLAR VE KÖPRÜLER ÜCRETSİZ Mİ 2025? Arefe Günü ve Bayramda köprüler bedava mı, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara ücretsiz mi, kaç gün ücretsiz? Resmi Gazete kararı belli oldu!

Köprü ve otoyolların bayramda ücretsiz olup olmadığı, Kurban Bayramı’na kısa süre kala gündeme gelirken, beklenen açıklama geldi. Arefe günü ile beraber Kurban Bayramı 4,5 gün olarak idrak edilecek. Bu sene 6 Haziran-9 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşecek olan Kurban Bayramı’nda Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu gibi yolları kullanacak olan sürücüler, bayramda köprüler bedava mı? sorusuna yanıt arıyor. Konuyla ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre bazı yollar ve köprüler bayramda ücretsiz hizmet verecek. Geçtiğimiz Ramazan Bayramı’nda Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait köprü ve otoyollar ücretsiz olmuştu. Peki, bu sene Kurban Bayramı’nda Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü ve Kuzey Marmara ücretsiz mi? Hangi yollar ve köprüler ücretsiz, bayramda kaç gün köprüler bedava? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Açık görüş nedir, ne zaman başlayacak, kimler yararlanabilir? Son dakika Kurban Bayramı açık görüş kararı! 2025 Kurban Bayramı cezaevi açık görüş tarihleri ve saatleri

2025 Kurban Bayramı’nda cezaevlerinde açık görüş heyecanı başlıyor. Adalet Bakanlığı, hükümlü ve tutukluların aileleriyle buluşmasını sağlayacak açık görüş müjdesini verdi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hükümlü ve tutukluların ziyaret hakkı bulunan yakınlarıyla yapacakları görüşmelerin açık görüş olarak yapılmasına imkan sağlanacağını açıkladı. Peki, Cezaevi açık görüş nedir, kimler yararlanabilir? Kurban Bayramı açık görüş saatleri ve günleri açıklandı mı?