Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Türkiye’de turizm sezonunun 2025 yılıyla birlikte başlamasıyla, sektörde çalışanların durumu ön plana çıkmaya başladı. Oteller, tatil köyleri, restoranlar ve eğlence tesisleri, Türkiye’nin en fazla iş gücü talep eden sektörleri arasında yer alıyor. Burada düşük ücretler ve yoğun çalışma saatleri gibi kronik sorunlar hakim. Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, sektörde 10 ülkeden ucuz iş gücü kullanıldığını ve işçiler için daha insani çalışma koşulları talep etti. Ancak işverenler, sektörün haksız yere eleştirildiğini savunuyor.

Turizmde yeni sezonun beklentileri yüksek. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, 2025’te sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 5.2 trilyon lira katkı sağlayacak ve 3.3 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Hükümet de bu yılki turizm gelir hedefini 64 milyar dolar olarak açıkladı. Ancak bu büyüme çalışanlara nasıl yansıyacak, bu konuda sektör temsilcileri ve sendikalar arasında ciddi bir tartışma başlattı.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir’e göre, milyonlarca turizm çalışanı düşük maaşlarla çalıştırılıyor, aşırı mesailere zorlanıyor ve temel ihtiyaçlara erişemiyor. Özdemir, çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırıldığını ve haklarını alabilmek için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sendikalı işçilerin de sürekli dışlandığını vurguluyor.

HAKSIZ ELEŞTİRİ

Özdemir, işverenlerin “Kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikayetlerine karşılık, “Ucuz ve vasıfsız iş gücü ithal ediliyor. Oteller milyonlarca lira kâr elde ederken, çalışanlar dahi bu otellerde tatil yapamıyor.” diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise sektörde çalışanlara diğer sektörlere göre daha iyi koşullar sunulduğunu savunuyor. İşler, sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü belirtiyor.

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle karımız azalıyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu durumda yatırım yapmak veya mevcut borçları ödemekte zorlanıyoruz.”

Related Posts

Bakan Şimşek iktidara yakın gazetelerin hedefinde: ‘Para faizde piyasa krizde’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından, AKP’ye yakınlığıyla bilinen bazı yayın organları ekonomi yönetimine sert tepkiler gösterdi. Faiz politikası manşetlerden eleştirildi.

Fed Başkanı Powell’dan enflasyon uyarısı: Ekonomik baskılar artabilir

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, son dönemdeki tarife artışlarının bu yıl içinde fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceğini ve ekonomik faaliyetlerde yavaşlamaya yol açabileceğini belirtti. Fed’in politika faizini yüzde 4 …

TÜİK, nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayına ilişkin dış ticaret endekslerini açıkladı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 3,3 yükseldi. Endeks, Nisan 2024’e göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 11 …

Üreticinin enflasyonu yıllık yüzde 28,96 arttı

TÜİK, Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi mayıs ayı raporunu açıkladı. Buna göre tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık yüzde 28,96 arttı, aylık yüzde 0,23 arttı.

Baykar’la İtalyan devinden ortak girişim

Fransa’daki 55. Paris Havacılık Fuarı’nda, Türk savunma sanayisinin liderlerinden Baykar ile İtalyan devi Leonardo arasında kurulan ortak girişimin imzaları atıldı.

Enerji Bakanlığı, 4 yeni YEKA belirledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Eskişehir, Erzurum ve Sivas’ta 4 alanı Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ilan etti.