Sıradanın içindeki olağanüstülük

Bebek’teki EVİN sanat galerisindeyiz. 1996’da Evin ve Ümit İyem’in kurduğu galeri, usta sanatçıların yanında genç yeteneklerin eserlerine de ev sahipliği yapıyor. 1998 doğumlu Ilgaz Gürün o sanatçılardan biri. Gürün’ün ‘Olmak Üzerine’ adlı ilk kişisel sergisini görmek için bugün son gün. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü mezunu olan sanatçı eserleriyle izleyiciyi yaşamın sıradan anlarında gizli kalmış hikâyeleri keşfetmeye davet ediyor.

Eserlerdeki alışılmadık kadraj seçimleri ve kimi zaman flaşla çekilmiş bir fotoğrafı andıran dramatik ışık kullanımı dikkat çekiyor. Sanatçı çalışmalarını şu sözlerle anlatıyor: “Günlük hayatın içinde beklenmedik, komik ya da uyumsuz gördüğüm durumlardan etkileniyorum. Bu bazen bir adamın farklı bir burna sahip olması gibi basit bir şey de olabiliyor.”

Gürün sıradan bir kareyi etkileyici bir gerçekçilikle tuvale taşıyor: “Bazen kafamda ulaşmak istediğim kompozisyonu tasarladıktan sonra referans fotoğrafları çekiyorum. Veya gördüğüm bir fotoğrafı tasarladığım imgeye hizmet edecek şekilde dönüştürerek kullanıyorum.”

 

 BAŞKA HANGİ SERGİLERİ GEZELİM?

Bursa, Nilüfer’deki İMALAT-HANE, Nancy Atakan’ın ‘Beni Yok Etme’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin ilk bölümünde sanatçı farklı dönemlere, kişilere ve mekânlara ait kumaşları aynı düzlemde birleştiriyor. İkinci bölüm, yapıtların yüzeyine yerleşen sözler ve şahsi nesnelerin imgeleri aracılığıyla sanatçının özel alanına açılıyor. Son bölümdeyse Atakan, kendi bedenine ve yakın dostlarına ait imgelerle arkadaşlık kavramını ele alıyor. 12 Nisan’a kadar açık.

Seçkin Pirim’in ‘Günübirlik İnşa’ sergisi Dirimart Dolapdere’de 13 Nisan’a kadar sürüyor. Sergide sanatçının akrilik ve 3D modelleme heykellerinden oluşan yerleştirmesi ve kâğıt işleri var.

Piyalepaşa’daki Art On İstanbul, Umut Erbaş’ın ‘Tam da Hikâye Bitti Sanıyorken’ başlıklı sergisini sanatseverlerle buluşturuyor. Doğa yürüyüşlerinde karşılaştığı estetik açıdan dikkat çekici, yanmış plastik parçalarını toplayan sanatçı, bu malzemeleri enstalasyonlara dönüştürüp fotoğraflarını çekiyor, sinema sinopsisleri ve kısa hikâyeler derliyor. 19 Nisan’a kadar görülebilir.

Teşvikiye’deki Galeri Miz’de Ayşe Topçuoğulları’nın ‘Kutlama’ isimli sergisi gezilebilir. Sergide anne-çocuk arasındaki güvenli bağlanma ve güvenli paylaşım, doğadaki öğrenme/öğretme konuları tasvir ediliyor. Serginin son ziyaret günü 3 Mayıs.

Özgün mizahi üslubu ve ele aldığı konulara ilginç yaklaşımıyla dikkat çeken sanatçı Marcel Dzama’nın Türkiye’deki ilk kişisel sergisi ‘Ay Işığıyla Dans’ Pera Müzesi’nde. Müzede ayrıca bir dönemin kültür dünyasının önemli isimlerinden Samih Rifat’ı anlamayı amaçlayan ‘Çok İş Var Yapacak’ sergisi de var. İki sergi de 17 Ağustos’ta sona erecek.

Resim sanatında düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlaların kullanılmasını temel alan sanat biçimi taşizmin temsilcilerinden Musto/Mustafa Cemal Yıldırım’ın ‘Aidiyet Katmanları’ isimli kişisel sergisi 3 Nisan’da Ankara’daki CerModern’de açılacak.

Related Posts

Türkiye ve AB’nin savunma alanında iş birliği Yunanistan’ı Ankara’ya karşı harekete geçirdi! Atina’dan büyükelçilere talimat

Yunanistan, Avrupa Birliği’nin savunma sanayi programlarına Türkiye’nin katılımını önlemek için diplomatik girişim başlattı. Atina yönetimi, Türkiye’nin AB savunma projelerine entegrasyonunu kısıtlamayı hedefliyor.

Gaziantep’te takside dehşet anları! Şoförü hem yüzünden hem boynundan bıçakladı

Gaziantep’in Perilikaya Mahallesi’nde taksi şoförü Hüseyin Y., akşam saatlerinde aracına binen bir yolcuyla yaşadığı tartışma sonrası bıçaklı saldırıya uğradı. Yüzünden ve boynundan ağır yaralanan Hüseyin Y. hastaneye kaldırılırken, dehşet dolu anlar taksinin güvenlik kamerasınca kaydedildi.

Zelenski Trump ile görüşmesine ilişkin açıklamada bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ABD Başkanı Donald Trump ile iki kez telefon görüşmesi yaptığını bildirdi. Zelenski X hesabından yaptığı açıklama, bugün ABD Başkanı Trump ile gerçekleştirdiği telefon görüşmeleri hakkında bilgi paylaştı …

Erdoğan’ın Başdanışmanı, AKP’li rektöre hakaretler savurdu: Sanane lan Linet’ten!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı Oktay Saral, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Bostancı’nın, sanatçı Linet’i protesto edenlere yönelik açıklamalarına sert tepki gösterdi.

Trump Ukrayna için Putin’i arayacak

Ukrayna savaşını bitirmeye yönelik diplomatik çabalar İstanbul görüşmeleriyle birlikte hız kazanırken, ABD Başkanı Trump bugün Rusya lideri Putin’le bir telefon görüşmesi yapacak.

Somali’de intihar saldırısı: Ölü ve yaralılar var

Somali’nin başkenti Mogadişu’da bir askeri birliğin önünde düzenlenen intihar saldırısında en az 11 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı. ASKERİ KIŞLA ÖNÜNDE GERÇEKLEŞTİ Saldırının, Mogadişu’nun Hodan bölgesinde bulunan Somali ordusuna ait …