Tıp dünyasını şaşırtan vaka! Depresyona giren hasta, 56 gün boyunca kesintisiz uyudu

Samsun’da Depresyona Giren Kadın EKT Tedavisi ile Uyandırıldı

Samsun’da 26 yaşındaki bir kadın, depresyona girmesinin ardından bilinci kapandı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nde Elektrokonvülsif terapi (EKT) tedavisi ile uyandırıldı.

OMÜ Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü İç Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kılıç, depresyon teşhisi konulan ve 56 gün bilinci kapalı olan hastanın EKT tedavisi ile uyandırıldığını belirterek, “Bu vakayla depresyonun sadece üzüntü olmadığını, zaman zaman insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik” dedi.

Hasta 56 Gün Bilinçsiz Kaldı

Samsun’da ismi açıklanmayan 26 yaşındaki bir kadın hasta, depresyon teşhisiyle OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne getirildi. Bilinci kapalı olan ve durumu kötüleşen hasta için doktorlar seferber oldu.

Hastanın 56. gününde EKT tedavisiyle uyandığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kılıç, “Yoğun bakıma alındığında hasta gözlerini açmıyor, ağrıya tepki vermiyor ve neredeyse donmuş gibiydi. Sayısız tetkik yapıldı ancak organik bir bozukluk bulunamadı. Bu durumun psikiyatrik kökenli olduğunu düşündük ve katatoni tanısı koyduk” şeklinde konuştu.

Katatoni Tanısı Konuldu

Hastanın uyandırılma sürecini anlatan Dr. Kılıç, “Daha önce başka bir hastalığı yoktu ve durumu ağırlaştı. Konsey ile bir araya gelerek katatoni teşhisi koyduk. Katatoni, ağır depresyonlarda görülebilen konuşmayan, hareket etmeyen ve çevresiyle bağı kopan bir durumdur” ifadelerini kullandı.

-Katatoni, bazı ağır psikiyatrik hastalıklarda görülebilen, kişinin konuşmadığı, hareket etmediği ve çevresiyle tüm bağını kopardığı bir tablodur. Özellikle ağır depresyonlarda bu durum ortaya çıkabilir. Dışarıdan bakıldığında bilinci kapalı gibi görünür ama aslında içeride bir tür donma hali yaşanır. Literatürde bu kadar uzun süren katatoni vakaları bildirilmiştir. Ancak bu kadar ağır ve tedavinin geciktiği olgular oldukça nadirdir.

EKT Tedavisi ile Başarıya Ulaşıldı

Dr. Kılıç, “EKT tedavisine başladık ve 56. günün sabahında 5. seansın ardından hasta gözlerini açtı. Bu vakayla depresyonun sadece bir üzüntü olmadığını ve insanı tamamen susturabilecek derin etkilere yol açabileceğini gösterdik. Bu olay, sadece tıbbi bir başarı değil, aynı zamanda insanlık adına bir umut hikayesidir” dedi.

Related Posts

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Zayıflama ilaçlarında ölümcül tehlike; akciğer tansiyonu riski!

Kontrolsüz kullanılan ilaçlar kalp yetmezliğine ve erken ölüme yol açabiliyor

Bu belirtiler varsa migreniniz olabilir! İşte gözden kaçan 3 detay

Migren yüzünden sosyal yaşamınız kısıtlanıyorsa dikkat! Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Figen Şensoy, doğru tanı ve etkili tedaviyle migrenin nasıl kontrol altına alınabileceğini ve yaşam kalitesinin nasıl artırılabileceğini anlattı.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Modern hayat uykumuzu kaçırıyor! Ekran kullanımının sınırlandırılması kritik öneme sahip

Tıp Fakültesi Fizyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Tarık Mecit, uyumadan 1–2 saat önce ekran kullanımının sonlandırılmasının uyku kalitesi için son derece önemli olduğunu bildirdi.

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir