TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

TSMC, Yeni Nesil 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, son teknolojisi olan 1.4 nm üretim sürecini tanıttı. “A14” adı verilen bu teknolojinin 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, bu yeni sistem NanoFlex Pro adında bir optimizasyon teknolojisini de beraberinde getirecek.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Tanıttı

TSMC’nin yaptığı açıklamalara göre, A14 üretim süreci, şu an kullanılan 2 nm teknolojisine göre birçok avantaj sunmaktadır. Firma, aynı güç ve devre karmaşıklığı altında %10 ila %15 arasında bir performans artışı sağladığını belirtti.

Ayrıca, aynı frekansta ve transistör yoğunluğunda yapılan karşılaştırmalara göre, A14’ün %25 ila %30 daha az güç tükettiği ve %20 daha fazla transistör yoğunluğu sunduğu ortaya çıktı. Bu durum sayesinde işlemciler daha kompakt, verimli ve performanslı hale gelecek.

OpenAI, Google Chrome’u Satın Alabilir!

OpenAI, Google Chrome’u satın almak için adımlarını attı. Bu girişim, teknoloji sektöründe önemli bir değişikliğe neden olabilir.

A14, geleneksel ön yüzey güç dağıtım yapısını tercih ederek özellikle yoğun güç kablolamasına ihtiyaç duymayan uygulamalara daha düşük üretim maliyeti sağlıyor. Şirket, A14 için Backside Power Delivery Network sistemini de getirmeyi planlıyor.

NanoFlex Pro mimarisi ise çip tasarımcılarına daha fazla esneklik sunarak, üreticilerin belirli uygulamalar ya da iş yüklerine göre transistör yapılandırmasında ince ayar yapmalarına olanak tanıyor. Bu sayede müşterilere özel tasarımlar oluşturulabiliyor.

TSMC’nin gelecek planına göre, A14’ten önce 2 nm teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olan N2P ve A16 üretim süreçleri 2026 yılının sonuna doğru seri üretime geçecek. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.

Susuzluğa karşı bir umut daha

Bilim insanları, dünyanın en acil sorunlarından biri olan temiz içme suyuna erişim için güç kaynağına ihtiyaç duymadan, havadaki nemden su toplayabilen özel bir atmosferik su hasadı cihazı geliştirdi. MIT Laboratuvarı’ndan mühendis Chang Liu’nun …

Dünyanın pedalı Sakarya’da döndü: Şampiyona festivale dönüştü

Sakarya, dünya bisiklet otoritelerinin takvimindeki en prestijli yarışlardan biri olan UCI Dağ Bisikleti Eliminatör Dünya Şampiyonasına ev sahipliği yaptı.

Huawei, HarmonyOS 6 sürümünü tanıttı

Huawei yeni HarmonyOS sürümünü tanıttı. HarmonyOS 6.0 yapay zeka destekli özellikleriyle cihazlar arasındaki iletişimi artırıyor.

İş uygulamalarını yapay zeka ve veriyle destekleyen SAP BTP üzerindeki yeni çözüm tanıtıldı

İstanbul’da gerçekleştirilen SAP BTP Summit’te, SAP’nin yapay zeka destekli iş uygulamalarını ve süreçlerini oluşturmak, entegre etmek, otomatikleştirmek ve genişletmek için geliştirilmiş platformu BTP (Business Technology Platform) üzerindeki …

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.