Uzmanı uyardı: Nefes darlığı ve çarpıntı kalp kapaklarındaki sorunun belirtisi olabilir

Kalp Kapak Hastalıkları ve Önemleri

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Selim İsbir, son yıllarda kalp kapak hastalıklarının artış gösterdiğini belirtti. Bu artışın en önemli nedeninin toplumun yaşlanması ve beklenen yaşam süresinin uzaması olduğunu vurgulayan İsbir, hastalığın belirtileri arasında nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğunun olduğunu söyledi. Ancak, bu belirtilerin yeterince dikkate alınmadığını ve tanınmadığını da ekledi.

Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi’nden Prof. Dr. Selim İsbir, kapak hastalıklarının görmezden gelinmemesi gerektiğini ifade ederek, hastalığın erken teşhis edilmemesi durumunda hem sağlık hem de ekonomik sorunlara neden olabileceğini vurguladı. Türkiye’de her yıl binlerce insanın bu hastalıklar nedeniyle tedavi görmek zorunda kaldığını belirtti.

Beklenen Yaşam Süresinin Uzaması ve Hastalık

Prof. Dr. Selim İsbir, yaşam süresinin uzamasıyla birlikte kalp kapak hastalıklarının daha da önem kazandığını söyledi. Özellikle 75 yaş ve üstü kişilerde bu hastalığın yaygınlığının arttığını belirten İsbir, hastalığın sosyal ve ekonomik hayata da olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi. Mitral ve aort kapaklarının yaşa bağlı kireçlenmeye çok müsait olduğunu belirten İsbir, kalp kapak hastalıklarının prognoz açısından birçok kanser türünden daha ciddi olduğunu belirtti.

Erken Tanı ve Tedavi Önemli

Prof. Dr. Selim İsbir, hastalığın belirtileri arasında göğüs ağrısı, nefes alamama hissi, çarpıntı gibi durumların olduğunu ve bu durumların ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Nefes darlığı ve düzensiz kalp atımlarının belirtilere eklenmesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerektiğini ifade etti. Erken tanı konulması durumunda hastalığın tedavi edilebilir olduğunu belirten İsbir, tedavi yönteminin hastanın durumuna göre belirleneceğini söyledi.

İsbir, kasıktan kapak değişimi gibi yeni tedavi yöntemlerinin de başarılı sonuçlar verdiğini ifade ederek, hastaların ameliyat sonrası enfeksiyon ve kanama risklerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Havuzdan göze tehlike! Yaz aylarında en sık görülen göz enfeksiyonuna dikkat

Hijyenik olmayan havuzların göz enfeksiyonlarına neden olabileceğini belirten Göz Sağlığı ve Hastalıkları Op. Dr. Sibel Zorlu Öztürk, “Havuz suyunun temizliği hakkında görsel ve çevresel bulgular fikir verebilir. Suyun berrak olmaması, havuz kenarları ve merdivenlerin kaygan, yosunlu, sararmış olması, yoğun klor kokusu kirli suyla etkileşime giren artık maddelerden kaynaklanır. Bunlar hijyenin yetersiz olduğunu gösterir. Havuzlarda kullanılan klorlu suyun göz yüzeyinde tahriş, alerjik reaksiyonlar, kornea hasarı riski, enfeksiyonlara zemin hazırlama gibi göze zararları olabilir” dedi.

Sağlık Bakanlığından güvenli tatil için plajlara yakın takip

Sağlık Bakanlığı, plajlar ile göl ve deniz kıyılarında su kalitesini izlemek amacıyla 35 ilde 1700’e yakın noktada düzenli numune alarak mikrobiyolojik analiz yapıyor.

Uzmanlar uyardı: Yüksek rakım Akciğer hastaları için riskli olabilir

Uzmanlar, havanın temizliği düşüncesiyle yaylalara yönelen akciğer hastalarını uyarıyor: Yüksek rakım her zaman doğru tercih değil.

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir

Uzmanı açıkladı: Bağırsak hastalıkları doğru tedavi ve beslenme ile kontrol altına alınabilir