Uzmanlara göre eurodaki yükseliş Türk ihracatçısını destekliyor

Anadolu Ajansı (AA)

Döviz piyasalarında euro/dolar paritesindeki yükseliş, Türk ihracatçıları için olumlu bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar, bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine olumlu şekilde yansıyacağını belirtiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Önce Amerika” politikalarının küresel ekonomiye etkileri giderek artıyor. ABD ile Çin arasındaki tarife savaşları, küresel piyasalarda yüksek risk algısına neden olurken, ABD ekonomisinde olası bir durgunluk endişesi de yayılıyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi, son 3 yılın en düşük seviyesi olan 99,014’e gerileyerek önemli bir düşüş yaşadı. Bu durum, yatırımcıların Trump’ın politikalarına tepki olarak dolar varlıklarını satmalarına ve dolara olan baskının artmasına neden oldu.

EURO/DOLAR PARİTESİ

Aynı dönemde euro/dolar paritesi Şubat 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 1,1474’ü gördü, daha sonra 1,1365 seviyesine geriledi. Uzmanlar, paritedeki yükselişin Türkiye ihracatçıları için olumlu etkileri olacağını ve bu durumun gelecekte dış ticaret verilerine yansımasının beklendiğini belirtiyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ocak-mart döneminde gerçekleştirdiği 65 milyar 305,6 milyon dolarlık ihracatın yüzde 51’i Avrupa ülkelerine yapıldı. Avrupa’ya yapılan ihracatın toplam değeri ise 33 milyar 70,8 milyon dolara ulaştı.

“EURO YATIRIMCILARIN GÜVENLİ LİMANI HALİNE GELİYOR”

Bahçeşehir Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Rahmi İncekara, ticaret savaşları ve gümrük tarifelerindeki artışın küresel piyasalarda dalgalanmaya neden olduğunu belirtti. İncekara, ABD ekonomisindeki durgunluk endişelerinin, hisse senedi ve tahvil piyasalarında sert satışlara yol açarak dolardaki zayıflamayı hızlandırdığını söyledi. Ayrıca, “Yatırımcılar dolar yerine euro gibi alternatif para birimlerine yöneldi. Dolar küresel risk algısıyla değer kaybederken, euro yatırımcıların güvenli limanı haline geliyor.” şeklinde konuştu.

“PARİTE, ARTIŞINI SÜRDÜRDÜKÇE OLUMSUZ YANSIMALARINI DIŞ TİCARET VERİLERİNDE GÖRECEĞİZ”

Aynı zamanda, AB’ye yapılan ihracatın euro bazında artış göstermesi, genel ihracat rakamlarının artmasına neden oluyor. İncekara, “Euronun değer kazanması sayesinde, yaptığımız ihracatın daha fazla dolar geliri elde etmesini sağlıyoruz. Bu durum, Türkiye’nin cari açığını azaltmada olumlu etkilere sahip olabilir. Parite, yükselmeye devam ederse, dış ticaret verilerimizde bu olumlu etkileri daha net bir şekilde göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Ankara’da ulaşımda aktarma ücreti kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), EGO Genel Müdürlüğüne bağlı metro istasyonları ile otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını bildirdi.

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …