Yalova’da Topraksız Tarım ile Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da Topraksız Tarım Seralarında Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da tarımla hiç uğraşmamış dört cesur girişimci, topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimine başladı. Kentte ilk defa gerçekleştirilen bu proje, 2.200 metrekarelik alanda hayata geçirildi. Girişimciler, internet üzerinden izledikleri bir videoyu ilham alarak bu yola çıktı.

Şirketi kuran dört girişimciden biri olan Merve Yazıcı, “Çiftçilikle pek ilgimiz yoktu. Bir gün kahvaltı yaparken bu fikri ortaya attık. Maliyetin bu kadar yüksek olacağını bilmiyorduk ancak yine de başladık. Aslında çilek üretimine YouTube videolarından ilham aldım” şeklinde konuştu.

İkinci el bir sera satın alarak Safran Köyü’nde faaliyete geçtiklerini belirten Yazıcı, “Kolay bir süreç olmadı ve maliyet beklentimizin üzerinde çıktı ama şu an çok mutluyuz. Bu işe niçin girdik diye sorduğumuz bir an olmadı” dedi.

Diğer bir ortak olan Murat Gülbaba, soğuğa dayanıklı Sabrina çeşidini tercih ettiklerini ve topraksız tarımla yıl boyunca çilek üretiminin mümkün olduğunu belirtti. Gülbaba, “Tabii ki zorlukları var. Isıyı ve nemi kontrol etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sera kurulumunun ve ilk aşamalarının kolay olmadığını dile getiren Bager Arıcı ise, “Topraksız tarımı tercih etmemizin sebebi, birim alandan daha fazla ürün elde etmek. Açık alanda yapılan çilek üretimine göre daha fazla verim alabiliyoruz. Bitkinin gelişimini kontrol etmek tamamen bizim elimizde oluyor” açıklamasında bulundu.

Arıcı, Sabrina çeşidinin raf ömrünün diğer çeşitlere göre daha uzun olduğunu belirtirken, Murat Girgin ise minimum gübre kullanarak maksimum verim elde ettiklerini vurguladı. Girgin, “Şu anda 2.200 metrekarelik alanda yaklaşık 30 bin çilek kökü dikerek üretimimizi sürdürüyoruz. 1,5 aydır üretim yapıyoruz ve 30 bin kökten yaklaşık 12 ton ürün elde ediyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / RÜMEYSA ŞAHİN – Ekonomi

Related Posts

Borsa güne yükselişle başladı (8 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,64 değer kaybederek 10.107,68 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 66,05 puan ve yüzde 0,65 artışla 10.173,73 puana çıktı. Bankacılık …

Teşvik sistemi yat imalatını ne kadar destekliyor?

Mevzuat bir yandan sektörün kıymetini bilir ve özel uygulamalar tanımlarken; diğer yandan sektör için en kritik destek unsurundan yararlanılmasını büyük ölçüde engellemektedir

Türk lirası mayısta değer kaybetti

Merkez Bankası verilerine göre, Türk lirasının reel değeri mayıs ayında TÜFE bazında 1,19 puan düşerek 69,97’ye indi. Bu, TL’nin yabancı paralar karşısında alım gücünün azaldığını gösteriyor.

AJet’in Suriye uçuşları başladı!

AJet, Suriye’nin Şam kentine ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.