Yalova’da Topraksız Tarım ile Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da Topraksız Tarım Seralarında Çilek Üretimi Başladı

Yalova’da tarımla hiç uğraşmamış dört cesur girişimci, topraksız tarım yöntemiyle çilek üretimine başladı. Kentte ilk defa gerçekleştirilen bu proje, 2.200 metrekarelik alanda hayata geçirildi. Girişimciler, internet üzerinden izledikleri bir videoyu ilham alarak bu yola çıktı.

Şirketi kuran dört girişimciden biri olan Merve Yazıcı, “Çiftçilikle pek ilgimiz yoktu. Bir gün kahvaltı yaparken bu fikri ortaya attık. Maliyetin bu kadar yüksek olacağını bilmiyorduk ancak yine de başladık. Aslında çilek üretimine YouTube videolarından ilham aldım” şeklinde konuştu.

İkinci el bir sera satın alarak Safran Köyü’nde faaliyete geçtiklerini belirten Yazıcı, “Kolay bir süreç olmadı ve maliyet beklentimizin üzerinde çıktı ama şu an çok mutluyuz. Bu işe niçin girdik diye sorduğumuz bir an olmadı” dedi.

Diğer bir ortak olan Murat Gülbaba, soğuğa dayanıklı Sabrina çeşidini tercih ettiklerini ve topraksız tarımla yıl boyunca çilek üretiminin mümkün olduğunu belirtti. Gülbaba, “Tabii ki zorlukları var. Isıyı ve nemi kontrol etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sera kurulumunun ve ilk aşamalarının kolay olmadığını dile getiren Bager Arıcı ise, “Topraksız tarımı tercih etmemizin sebebi, birim alandan daha fazla ürün elde etmek. Açık alanda yapılan çilek üretimine göre daha fazla verim alabiliyoruz. Bitkinin gelişimini kontrol etmek tamamen bizim elimizde oluyor” açıklamasında bulundu.

Arıcı, Sabrina çeşidinin raf ömrünün diğer çeşitlere göre daha uzun olduğunu belirtirken, Murat Girgin ise minimum gübre kullanarak maksimum verim elde ettiklerini vurguladı. Girgin, “Şu anda 2.200 metrekarelik alanda yaklaşık 30 bin çilek kökü dikerek üretimimizi sürdürüyoruz. 1,5 aydır üretim yapıyoruz ve 30 bin kökten yaklaşık 12 ton ürün elde ediyoruz” dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / RÜMEYSA ŞAHİN – Ekonomi

Related Posts

İstanbul depremleri sonrası e-ticarette afet ürünlerine talep patladı

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından deprem çantası, çadır, powerbank ve yağmurluk satışları fırladı. Online alışverişte afet ürünlerine talep yüzde 400’e varan artış gösterdi, çadır siparişleri ise 5,5 kat yükseldi.

5 milyon TL’nin 1 aylık getirisi rekor kırdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) son faiz artışı sonrası bankalar, mevduat faizlerinde rekabeti yeniden kızıştırdı. Özellikle yüklü birikimi olanlar için bankaların sunduğu yüksek faiz oranları dikkat çekerken, 5 milyon TL’nin 1 aylık vade sonunda sağlayacağı kazanç adeta uçuşa geçti.

Fed uyardı: Ticaret savaşları ve borç krizi ABD finansal sistemini tehdit ediyor

ABD Merkez Bankası’nın Nisan raporunda, ticaret politikalarındaki belirsizlik, artan tarifeler ve ABD’nin borç sürdürülebilirliği finansal istikrar için en büyük riskler arasında gösterildi. Rapora göre, olası bir ticaret savaşı ve politika dalgalanmaları piyasalarda ciddi sonuçlar doğurabilir.

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Merkez Bankası rezervleri 5 haftadır eriyor: İmamoğlu operasyonlarının etkisi sürüyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son verilerine göre uluslararası rezervlerde bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar rezervlerin erimesinin süregeldiği bu dönemde ekonomik gelişmeleri dikkatle izliyor.

Şirketlerin rekor net döviz açığı şubatta 155 milyar 400 milyon dolar oldu

Finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, şubat ayında 7,3 milyar dolarlık artışla 155,4 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası verilerine göre firmaların döviz varlıkları azalırken, kısa vadeli döviz fazlası ise ciddi geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir