Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Türkiye’de turizm sezonunun 2025 yılıyla birlikte başlamasıyla, sektörde çalışanların durumu ön plana çıkmaya başladı. Oteller, tatil köyleri, restoranlar ve eğlence tesisleri, Türkiye’nin en fazla iş gücü talep eden sektörleri arasında yer alıyor. Burada düşük ücretler ve yoğun çalışma saatleri gibi kronik sorunlar hakim. Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, sektörde 10 ülkeden ucuz iş gücü kullanıldığını ve işçiler için daha insani çalışma koşulları talep etti. Ancak işverenler, sektörün haksız yere eleştirildiğini savunuyor.

Turizmde yeni sezonun beklentileri yüksek. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, 2025’te sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 5.2 trilyon lira katkı sağlayacak ve 3.3 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Hükümet de bu yılki turizm gelir hedefini 64 milyar dolar olarak açıkladı. Ancak bu büyüme çalışanlara nasıl yansıyacak, bu konuda sektör temsilcileri ve sendikalar arasında ciddi bir tartışma başlattı.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir’e göre, milyonlarca turizm çalışanı düşük maaşlarla çalıştırılıyor, aşırı mesailere zorlanıyor ve temel ihtiyaçlara erişemiyor. Özdemir, çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırıldığını ve haklarını alabilmek için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sendikalı işçilerin de sürekli dışlandığını vurguluyor.

HAKSIZ ELEŞTİRİ

Özdemir, işverenlerin “Kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikayetlerine karşılık, “Ucuz ve vasıfsız iş gücü ithal ediliyor. Oteller milyonlarca lira kâr elde ederken, çalışanlar dahi bu otellerde tatil yapamıyor.” diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise sektörde çalışanlara diğer sektörlere göre daha iyi koşullar sunulduğunu savunuyor. İşler, sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü belirtiyor.

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle karımız azalıyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu durumda yatırım yapmak veya mevcut borçları ödemekte zorlanıyoruz.”

Related Posts

Borsa İstanbul’da endeks rekor seviyeye tırmandı

Borsa İstanbul’da yatırımcıların yüzü bir kez daha güldü. BIST 100 endeksi günü 131,84 puanlık artışla 10.080,35 puandan kapatarak 10 bin seviyesini geride bıraktı. Gün içinde 9.940,37 ile 10.137,36 puan arasında hareket eden endeks, önceki kapanışa …

Türk-İş yoksulluk sınırını açıkladı: 85 bin TL’yi aştı

Türk-İş verilerine göre haziran ayında açlık sınırı 26 bin 115 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 85 bin 65 TL’ye yükseldi.

Ankara’da ulaşımda aktarma ücreti kararı

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), EGO Genel Müdürlüğüne bağlı metro istasyonları ile otobüs ring hatları arasında yapılacak ilk aktarmaların ücretsiz olacağını bildirdi.

Ulaştırmayla 1 trilyon dolar ‘itici güç!’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidarları döneminde ulaştırma ve haberleşme altyapısına 300 milyar dolar yatırım yaptıklarını ve bunun üretime etkisinin 1 trilyon doları aştığını dile getirerek, “Ulaştırma yatırımları ekonomimizin itici gücü haline geldi” dedi.

Belçika’da enflasyon gözünü zirveye dikti

Belçika Federal Planlama Bürosu tarafından açıklanan verilere göre, ülkenin yıllık enflasyon oranı Haziran 2025’te bir önceki aya göre %2,01’den %2,15’e çıktı. Bu artışta, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki %3,35’lik, alkollü içecekler ve tütündeki %6,04 …

Bodrum’da dilenci ve seyyar satıcılara 478 bin TL ceza

Bodrum Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılında dilenci, seyyar satıcı ve hurdacılara yönelik yaptığı 162 denetim sonucunda toplam 478 bin 386 TL tutarında cezai işlem uyguladı. Zabıta ekipleri, özellikle tatil sezonunda yoğunluk yaşanan …