Dünya’daki okyanuslar bir zamanlar yeşildi

Japon Bilim İnsanlarından İlginç Keşif: Dünya’nın Eski Okyanusları Yeşilmiş!

Japon bilim insanları tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Dünya’nın erken dönemlerinde okyanusların rengi bugünkü gibi mavi değil, yeşilmiş. Gezegenimizin yüzeyinin dörtte üçü sularla kaplı olduğundan, uzaydan bakıldığında ‘soluk mavi nokta’ olarak görülür. Ancak yapılan araştırmaya göre, milyarlarca yıl öncesinde durum farklıymış.

Araştırmacılar, okyanusların kimyasal yapısı ve fotosentezin evriminin, eski okyanusların yeşil tonlarına sebep olduğunu belirtiyor. Eski zamanlarda atmosferimizde oksijen olmadığı için, tek hücreli organizmalar okyanuslarda var olmuş. Karalardan taşınan demir ve volkanik faaliyetlerle okyanuslar yüksek miktarda demirle buluşmuş ve bu da okyanus rengini belirlemiş.

Araştırmacılar, Japonya’nın açıklarında bulunan Iwo Jima Adası çevresindeki suların yeşilimsi tonlara sahip olduğunu gözlemlemiş. Bu renk, oksitlenmiş demir türlerinden biri olan Fe(III) ile bağlantılı. Bu bölgede bulunan eski bakteri türleri ve mavi-yeşil algler, fotosentez sırasında özel bir pigment olan phycoerythrobilin (PEB) kullanarak yeşil ışık altında fotosentezi daha verimli hale getiriyorlar.

Araştırmalar, Arkeen dönemde, denizlerde oksijen olmadığını ve okyanusların oksijen açısından zengin olmadığını gösteriyor. Bu durumun, yeşil tonlardaki okyanuslara sebep olabileceği düşünülüyor. Zamanla fotosentezin gelişimiyle serbest oksijen okyanuslarda oluşmaya başlamış ve atmosferde birikmiş. Bu süreç, bilim dünyasında ‘Büyük Oksidasyon Olayı’ olarak biliniyor.

Gelecekte Güneş’in parlaklığının artmasıyla okyanusların kimyası tekrar değişebilir ve bu da okyanusların renginin mor, kahverengi veya yeşil tonlarına dönüşmesine yol açabilir. Araştırma, Dünya’nın okyanuslarının renginin sadece estetik bir özellik olmadığını, aynı zamanda gezegenimizin kimyasal evrimi ve yaşamın tarihine ilişkin önemli ipuçları taşıdığını gösteriyor.

Related Posts

Selçuk Bayraktar “Uygulama hazır, yakında kullanımda” diyerek duyurdu: WhatsApp’a yerli alternatif

Selçuk Bayraktar “Uygulama hazır, yakında kullanımda” diyerek duyurdu: WhatsApp’a yerli alternatif

Newton’ın kehaneti: 2060’da Dünya’nın sonu mu gelecek?

Newton’un notları 300 yıl sonra internette yayılan bir mite dönüştü: Modern fiziğin babası, dünyanın 2060 yılında sona ereceğini mi öngörmüştü?

Yeni savunma teknolojisi: Saatte 250 km hıza ulaşabiliyor, kendisi 2 kilo ama 600 kiloyu imha edebiliyor

Fransız savunma şirketi Harmattan AI tarafından geliştirilen “Gobi” adlı drone, bilinen tüm kuralları altüst edecek gibi. Sadece 2 kilogram ağırlığındaki bu önleyici İHA, patlayıcı bir başlık taşımıyor. Peki, Gobi’nin sırrı ne?

Sıfır araç almak için en kötü zaman açıklandı: Özellikle dikkat edilmesi gereken 3 dönem var

Uzmanlar, sıfır araç alımında riskli üç döneme dikkat çekerek, bu dönemlerin tüketiciler için en kötü zamanlar olabileceği uyarısında bulundu.

İnsan gözünden daha hızlı şekilde ışığa adapte olan biyonik sensör geliştirildi

Çin’deki bilim insanları, insan gözünden daha hızlı şekilde ışık değişimlerine uyum sağlayabilen biyonik sensör geliştirdi.

X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı

Son zamanlarda kullanıcıların sıklıkla erişim sorunu yaşadığı sosyal medya platformu X’te (Twitter) erişim sorunu yaşandı.