Sezon başlarken sektörde olumsuz çalışma koşulları ve yetersiz haklar gündemde: Turizmde sessiz çığlık

Türkiye’de turizm sezonunun 2025 yılıyla birlikte başlamasıyla, sektörde çalışanların durumu ön plana çıkmaya başladı. Oteller, tatil köyleri, restoranlar ve eğlence tesisleri, Türkiye’nin en fazla iş gücü talep eden sektörleri arasında yer alıyor. Burada düşük ücretler ve yoğun çalışma saatleri gibi kronik sorunlar hakim. Dev-Turizmİş Başkanı Özdemir, sektörde 10 ülkeden ucuz iş gücü kullanıldığını ve işçiler için daha insani çalışma koşulları talep etti. Ancak işverenler, sektörün haksız yere eleştirildiğini savunuyor.

Turizmde yeni sezonun beklentileri yüksek. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi’ne göre, 2025’te sektör Türkiye ekonomisine yaklaşık 5.2 trilyon lira katkı sağlayacak ve 3.3 milyon kişiye istihdam sağlayacak. Hükümet de bu yılki turizm gelir hedefini 64 milyar dolar olarak açıkladı. Ancak bu büyüme çalışanlara nasıl yansıyacak, bu konuda sektör temsilcileri ve sendikalar arasında ciddi bir tartışma başlattı.

Devrimci Turizm İşçileri Sendikası Başkanı Turgay Özdemir’e göre, milyonlarca turizm çalışanı düşük maaşlarla çalıştırılıyor, aşırı mesailere zorlanıyor ve temel ihtiyaçlara erişemiyor. Özdemir, çalışanların günde 8 saatten fazla çalıştırıldığını ve haklarını alabilmek için yıllarca hukuk mücadelesi vermek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Sendikalı işçilerin de sürekli dışlandığını vurguluyor.

HAKSIZ ELEŞTİRİ

Özdemir, işverenlerin “Kalifiye eleman bulamıyoruz” şeklindeki şikayetlerine karşılık, “Ucuz ve vasıfsız iş gücü ithal ediliyor. Oteller milyonlarca lira kâr elde ederken, çalışanlar dahi bu otellerde tatil yapamıyor.” diyor. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler ise sektörde çalışanlara diğer sektörlere göre daha iyi koşullar sunulduğunu savunuyor. İşler, sektörde yaşanan ekonomik zorluklara dikkat çekerek personel giderleri, enerji ve gıda maliyetlerindeki artışın sektörün kârlılığını düşürdüğünü belirtiyor.

“Dövizle gelir elde etmemize rağmen, artan giderler nedeniyle karımız azalıyor. Kredi faizleri çok yüksek. Bu durumda yatırım yapmak veya mevcut borçları ödemekte zorlanıyoruz.”

Related Posts

Alarm zilleri çaldırması gereken haber: Alman turist Türkiye’den kaçtı

Artan enflasyon ve yükselen döviz kuru Alman turistlerin Türkiye ilgisini azalttı. Güney sahillerine yapılan rezervasyonlarda yüzde 10’luk düşüş yaşandı.
Türkiye uzun yıllardır Almanya’dan gelen turistler için gözde bir tatil cennetiydi. Ancak artan otel ve restoran fiyatları, bu tabloyu değiştirmeye başladı. Yaz sezonu yaklaşırken, Alman turistlerin Türkiye’ye olan ilgisinde kayda değer bir azalma gözleniyor.

HSBC açıkladı: Dört dev Türk şirketi risk altında

HSBC Endeks Strateji Ekibi, MSCI’nin Ağustos 2025 endeks değişikliklerine ilişkin analizine göre, Türkiye’den dört hisse senedi endeksten çıkarılma riski taşıyor.

Faiz düştü; borsa yatırımcısının yüzü güldü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 300 baz puan düşürerek yüzde 43’e çekti. Borsa yatırımcısının beklediği etki de gelmiş oldu. Borsa İstanbul’da BIST …

Bankalar zam yarışına girdi! Büyük artış oldu

Bankalardan üst üste zam yapma kararı gelmeye devam ediyor. Garanti BBVA, QNB Türkiye ve Akbank’tan sonra Türk Ekonomi Bankası (TEB) da zam yapma kararı aldı.

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

TCMB duyurdu: Finansal güven temmuzda geriledi

Spot piyasada elektrik fiyatları (22 Temmuz 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yaklaşık yüzde 2,6 artarak 2 milyar 377 milyon 159 bin 265 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek 00 …